Детска градина се разцепи на две

56
Детска градина се разцепи на две

Търси се място за 70 деца

Детската градина в село Герман, която се намира върху свлачище и е разцепена на две след земетресенията, е на път да скара родителите и кмета на района. Заради решение на местната власт детското заведение е затворено и хората недоволстват, че трябва да пътуват десетки километри, за да закарат децата си на градина.

Пострадалата сграда е строена през 60-те години на миналия век върху свлачище. След земетресенията от миналия месец тук се появяват все по-опасни пукнатини.

За да няма инциденти, кметът на района затваря детската градина и пренасочва родителите да водят децата си в съседното село - Горубляне. От общината заявиха, че това е временна мярка, докато не приключи геоложкото проучване на сградата.

Директорът на градината е на мнение, че целият персонал с децата трябва да се настани в старото кметство в Казичене, тъй като и без това сградата не побира всички малчугани от селото. Тя е строена да приема 50 деца, а в момента те са над 70, посочва bTV.

Според кмета на район „Панчарево” Димитър Сичанов, съдбата на сградата ще стане ясна след проучването на експертите след 20 дни. Вариантите са ремонт или нова детска градина. Проблемът е, че в Герман няма общинска сграда, която да изпълнява подобна функция.Добави коментар