Децата все по-неграмотни

154
Децата все по-неграмотни

Смятат, че книгите са вредни за здравето

Страшният извод след матурите тази година е, че зрелостниците стават все по-неграмотни. Допускат с близо 20 процента повече правописни грешки и все повече не могат да използват пунктуацията правилно.

На изпита по български език и литература близо 64 хиляди ученици писаха по стихотворението „Книгите" на Атанас Далчев. Масовото разбиране на абитуриентите е, че книгите са мозъкоразвиващи, съобщи bTV.

Речникът им е изключително беден, липсва логическа мисъл, не могат да се изразяват. В някои текстове проверяващите изобщо не могат да намерят смисъл.

„Имаше безумия от рода на: Защо му е на Далчев да чете книги? Толкова ли е трудно да види света около него? Не може ли, след като хапне, закуси, да не чете толкова много, да се види с приятели. Т.е. уникални битовизми, които малко шокират”, казва учителят Георги Дурков.

В общи линии зрелостниците смятат, че книгите са вредни за здравето, водят до депресия и лудост:

"Далчев е дяволист, ерузист, вещник. "
"Книгите са прозорец към света, но не са врата."
"Всеки човек се ражда и умира, а междувременно му досаждат."
"В модерните времена, в които живеем, аз не познавам хора, които четат книги, но бих се зарадвал да се срещна с такъв".
"Който попадне в затвора, трябва да го затворят в килия, пълна с книги, та да чете и да разбере какво е нещастие."

Правописните грешки са толкова чести, че проверяващите не ги помнят. Понякога в една дума има по две. Една от възможностите за ограмотяването на българите е изучаването на граматика да започне в по-горен клас.

„Оттук нататък борбата ще бъде жестока за добрия правопис и за добрата говорна и лексикална култура, тъй като в това високо технологично време, в което живеем постоянно, нахлуват чуждици в езика и компютърът е голям враг на добрия правопис”, каза просветният министър Сергей Игнатов.

Все пак има и отличници. Италианският лицей в София е изкарал най-високата оценка на матурата - 5.92. Според директорката на лицея матурите са направили децата по-образовани. 25 са пълните шестици в лицея. Иначе 7 от училищата в топ 10 се намират в София.

Най-добрите есета и интерпретативни съчинения ще бъдат публукувани на сайта на Министерството на образованието. Ако някой все още не си е разбал оценките, може да го направи на сайта rezultati.zamaturite.bgДобави коментар