Децата в Чехия пият най-много

63
Децата в Чехия пият най-много

За първи път опитват алкохол на 12 години

Младите чехи между 15 и 16 години употребяват най-много алкохол, сравнено с връстниците им от другите европейски страни, пише АФП, цитирани от bTV.

Проучване на Европейския изследователски проект за употребата на алкохол и други наркотици в училищата (ESPAD) показва, че 93% от младите чехи заявяват, че са пили през последната година, а 80% от тях казват същото за последния месец.

Според експертите основен виновник е лесният достъп, a също и традиционното мислене в Чехия, че алкохолът не причинява зависимост. Някои от децата в проучването казват, че родителите им ги водят в бирарии и кръчми и използват алкохола като помощно средство за „смилане на храната”.

Възрастта, на която за първи път децата опитват алкохол, е паднала от 16 на 12 години. Често срещана гледка в клубовете на Прага са 12-годишни момичета, лежащи безпомощно под масата, коментира АФП.

Близо 27 хиляди души са се лекували от алкохолна зависимост в Чехия за последната година. Изследването на ESPAD показва още, че младежите в Чехия водят и класацията за употребата на канабис, съобщи novini.bg.Добави коментар