Децата учат за милионери

57
Децата учат за милионери

Уроците започват от септември

“Моят първи милион” - това ще е новият урок в училищата от есента. Той ще се преподава наред с: “Как да спечеля колело”, “Как да направя реклама в интернет”, “Как се държат, обличат, говорят младите дами и господа в обществото”, “Какво да сготвя и да ям в европейските страни” и т.н.

Уроците ще се преподават в общо 68 часа в рамките на учебната година, съобщи "Труд". Под формата на клубове, студиа, ателиета, секции, в които се очаква да се запишат 491 526 ученици от 1 до 12-и клас.

И макар че тези уроци звучат като поредна хрумка на образователното министерство, става дума за сериозна програма за извънкласната дейност в учебните заведения. Причината е, че:

- 5.6%, или 27 553 от учениците, са завършили миналата учебна година с двойка

- 12.2%, или 59 796 от децата, имат над 10 неизвинени отсъствия

- 13.9%, или 68 092, имат над 100 извинени отсъствия

- 14.3%, или 70 123, от учениците са с наказания

- 0.9% (4244 момчета и момичета) са наказани за агресивно поведение.

Анализите, направени от експерти, са още по-безпощадни и показват, че в голяма част от училищата децата не получават разбиране и подкрепа, което ражда агресия. Учителите не са подготвени за тежки казуси, а репресивните мерки преобладават, пише в докладите на експертите.

Тези изводи са причината за въвеждането на по-забавни уроци под формата на извънкласна дейност, като например усвояването на математически умения под формата на урок по шопинг. Тя винаги е съществувала в училище, но през последните години бе занемарена, обясниха педагози.

Сега се предвижда да стартира 3-годишна програма за извънкласната дейност, която да помага на застрашените ученици.Добави коментар