Децата у нас най-често се възпитават с шамари

185
Децата у нас най-често се възпитават с шамари

Децата у нас най-често се възпитават с шамари. За това алармира гражданското обединение "Детство без насилие". През 2017 г. сигналите за насилие над деца са над 700, съобщава NOVA.
 
Според наскоро проведено проучване 70% от българските родители са използвали някаква форма на физическо наказание. Най-често това са шамарите. В училищата и детските градини подобни практики също са разпространени.
 
Близо половината от децата у нас са страдали от вербално насилие, над 20% от физическо като удар или причиняване на болка, а 14% са били наказвани чрез игнориране. През миналата година повече от 11 000 деца са потърсили помощ на националната телефонна линия. Като най-голям свой проблем съвременните деца определят самотата.
 
Все по-често родителите преминават границата от добронамерено възпитание към авторитарно, твърдят психолозите. Почти винаги то било придружено с насилие.
 
„Има последици за отношенията не само с връстници, но и в дългосрочен план. Отношенията на детето като зрял индивид - близките отношения, интимните отношения, изобщо способността за социална връзка е накърнена”, обясни психологът Анет Маринова пред NOVA.
 
Тези деца според експертите са по-склонни в бъдеще към употреба на наркотици, конфликт със закона, самоубийства и изпадане в депресия. Към същото са склонни и пасивните жертви на агресия.
 
„В срещите ми с деца, които имат проблеми в отношенията с връстници, поведението, дори в обучението, се стига до история на насилие - било то между партньорите, между съпрузите, нещо, на което детето става свидетел”, каза още Анет Маринова.
 
От "Детство без насилие" вече работят по предложения за законови промени. Сред тях е и идеята за създаване на ново министерство - на семейството. През 2017 г. подадените сигнали за насилие в отделите за закрила на детето в страната са близо 1300.


Добави коментар