Децата трябва да плуват

195
Децата трябва да плуват

Защо това е толкова важно?

Колкото и странно да звучи, 80% от българите не могат да плуват. За сравнение, статистиката в Германия е обратна – там 90% от хората умеят да плуват.

Всяка година у нас стотици загиват при удавяне, като основната причина е неумението да плуват. Голяма част от нещастните случаи стават с деца. Затова е важно още от малки малчуганите да се научат да плуват.

Според треньора Георги Палазов, най-подходящата възраст за първа среща с този спорт е около 3 години. По-малките деца много по-бързо свикват с водата, защото "помнят" средата на майчината утроба, посочва ТВ7.

Въпреки че не е сред най-популярните спортове у нас, плуването е изключително полезно, тъй като развива цялото тяло на подрастващите, изгражда добра двигателна култура и подпомага работата на нервната система, категоричен е специалистът.

В разгара на летния сезон треньорът съветва да бъдем внимателни на плажа и да следим сигнализацията, която указва дали е безопасно влизането в морето и можем ли да използваме надуваеми предмети. Така ще си осигурим не само приятна, но и спокойна почивка без инциденти.Добави коментар