Децата търсят помощ все по-често

71
Децата търсят помощ все по-често

Най-често споделят любовни трепети и проблеми в семейството

Само за изминалия месец обажданията на националния телефон за деца са надхвърлили 10 хиляди. Най-често тийнейджърите искат да поговорят с някого за първите си любовни трепети или споделят, че не ги изслушват вкъщи.

Когато не отделяме достатъчно време за децата си, няма как и да разпознаем момента, в който те имат нужда да споделят, предупреждава Нова телевизия. Като възрастни ние забравяме, че също сме се влюбвали и сме имали същите трепети, така че е хубаво, че тийнеджърите имат на кого да се обадят и на кого да споделят. Това коментират психотерапевтите.

Идеята не е телефонните консултанти да заместят родителите. Напротив, целта е да се убедят децата да гласуват доверие на възрастните. В 80% от случаите до разговор така и не се стига. Когато все пак децата се осмелят да говорят, в повечето случаи споделят любовни преживявания. Вторият най-чест проблем е раздялата или конфликт между родителите.

Много е важно на детето да бъде обяснено истината и каква е ситуацията, тоест че раздялата между родителите не означава раздяла с него. За да може то де се чувства спокойно и един ден да може да гради своите отношения, защото не е тайна, че ние копираме моделите на поведение, които сме усвоили в детството, децата трябва да разберат тези неща, съветват още специалистите.

Модел за родителски пример няма. Има обаче рецепта как да градим доверие. За децата винаги трябва да се намира време, защото, когато детето има нужда, то има нужда тук и сега, съветва Нова телевизия.

Ако детето в семейството не се научи да говори за това какво го вълнува, какво го боли, от какво се наранява, то няма да може после и в другите взаимоотношения, и в интимната и приятелската сфера да говори за тях.Добави коментар