Децата споделят с кучетата

28
Децата споделят с кучетата

Домашните любимци играят значителна роля за емоциите на децата

Децата, които са изправени пред трудни или неприятни житейски ситуации, като болест или развод на родителите, са по-склонни да се доверят на своя домашен любимец, а не на братята или сестрите си.

Това показва проучване на изследователя Мат Касълс от университета в Кеймбридж, цитирано от Би Би Си, според когото се обръща много малко внимание на значителната роля, която домашните любимци играят за емоциите на децата. Проучването е базирано на 10-годишно проучване на повече от 100 британски семейства.

Вижте още: 9 видеа, в които бебета се смеят на кучета

Според Касълс неговото проучване е показало, че децата с емоционални затруднение, като смърт на близък, развод, нестабилност и болест, отдават особено важно значение на домашните животни. "Тези деца не само се обръщат към своите домашни любимци за подкрепа, когато са изправени пред нещастия, те дори се обръщат повече към тях, отколкото към техните братя и сестри", макар и да знаят, че любимците им не разбират какво казват, казва още той.

Тези данни показват, че е много по-вероятно детето да осъществи силна връзка с домашния си любимец, отколкото със своите връстници. Подобни отношения, особено когато става въпрос за момиченца с домашни любимци кучета, окуражава помагането, споделянето и сътрудничеството, се казва още в изследването.

Според Касълс причината за подобни връзки са, че животните влизат в ролята на слушател и са по-съпричастни от примерно от обикновеното писане в дневник, пише БГНЕС.Добави коментар