Децата сираци

102
Децата сираци

От 35 000 изоставени деца 2% са сираци

От 35 000 изоставени деца, настанени в 87 социални домове у нас, едва 2 процента са кръгли сираци, съобщи председателят на Националното сдружение на сираците в България Никола Георгиев.

Според него е нужен закон, който да възпрепятства изоставянето на деца от майки, които нямат обективни причини за това. Георгиев призова Агенцията за закрила на детето, социалното министерство и други институции, ангажирани с проблема, да улеснят процедурата по осиновявания, която по думите му, от години е тромава и често придружена с рекет.

„Децата сираци нямат нужда от шоколад или дрехи, а от насърчаване, от напътствия в живота чрез образование, спорт, изкуства... В момента държавата ражда престъпници, защото голяма част от тези деца не знаят накъде да поемат и най-често попадат в затвора“, каза Георгиев.В деня на християнското семейство и църковния празник Въведение Богородично - 21 ноември, започва инициативата „Погледни към детето“, чиято цел е грижата за децата, лишени от родителски грижи, да бъде постоянна, а не еднократна кампания, обяви инициаторът на проявата Димитър Куцаров. По думите му за изоставените деца се сещаме само по празници, а проблемът изисква дългосрочна държавна програма, не само подаръци.

Инициативата е подкрепена от българската православна църква и от Главното мюфтийство. Поканени са да участват и известни български музиканти и спортисти. Предвидени са посещения на домове за деца от 0 до 3 години, конкурси и състезания с награди в различни градове в страната, както и дискусия за осиновяванията, закриването на социалните домове, на която са поканени представители на Министерския съвет и други ангажирани институции.Добави коментар