Децата ще учат в електронна среда само по медицински причини

115
Децата ще учат в електронна среда само по медицински причини

Новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно

Новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. "Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено. Следващата година ще бъде трудна за всички ни - родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява.

Две стратегии избират страните – смесено обучение, което е трудно, но ние се спряхме на втората стратегия – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда", допълни министърът. "Допълнение към тази стратегия е, че вътре в паралелките не може да има дистанция, но можем да приложим разделяне между класовете - по примера на детските градини, които са отворени още от май", поясни той.

"С промени в Закона за училищното образование предлагаме обучението в електронна среда да бъде избираемо – това касае деца, които имат компрометирана имунна система – детето, ако е болно, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата.

Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство.
Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение", уточни министърът.

По-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.Добави коментар