Децата се дрогират и пият

73
Децата се дрогират и пият

Започва здравно образование в училище

Oколо 45 на сто от българските ученици на 16-годишна възраст са се напивали поне веднъж. Веднъж през живота си марихуана са употребили 24 на сто от тях. През последния месец поне веднъж е пушил трева всеки десети ученик, всеки трети се е сбивал, преживявал е злополука или е имал проблеми с родителите си.

Това сочат резултатите от изследване сред повече от 2000 ученици на 16 години от България. Те са участвали в международно проучване на тема “Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици”, направено тази година в над 35 държави в Европа.

Близо 30 процента от подрастващите в България са употребявали наркотични вещества, като възрастовата граница на опитващите за първи път психоактивни вещества непрекъснато пада и вече е стигнала 12- 14 години, заяви директорът на Националния център по наркомании д-р Цвета Райчева.Най-масово използваната дрога у нас е марихуаната, следвана от синтетичните стимуланти - амфетамини и вещества от типа на екстази, а най - проблемна е зависимостта от хероин.

Тази тревожна статистика е причина Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието да стартират програма за здравно образование в училищата. Тя ще обхване учениците от 1 до 12 клас. Промените, заложени в Закона за средното образование, ще влязат в сила през следващата учебна година, съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Здравното образование цели децата и младежите да получат нужната култура, за да съхраняват здравето си и да бъдат толерантни към хората с различни заболявания.

“Тази година е обявена от министерството и като година на социалните и гражданските компетентности, като тук се включва и здравното образование. Учебната година преминава под мотото “Участвам и променям”. Психическото и физическото здраве са два от фокусите, два от кръговете, в които са засегнати различни теми и във връзка с тях се организират различни мероприятия”, заяви Милена Дамянова.

Едно от тях беше организираната от просветното министерство Олимпиада по здравословно хранене, в която взеха участие 40 000 деца от 130 училища в страната. Те бяха подложени на онлайн тест, включващ въпроси за здравословното хранене и начин на живот.Здравното образование ще включва теми като вредата от употребата на наркотици, превенция на ХИВ и СПИН, как да се храним здравословно, да поддържаме добра лична хигиена, какво е донорството, как да оказваме първа помощ, как да пазим репродуктивното си здраве и други.

Тази проблематика би могла да залегне както в обучението по биология, така и в задължително избираемите и свободно избираемите часове или в часа на класа, посочи Дамянова. По решение на училището може да се намери място и в извънкласни и извънучилищни дейности.

Всяко училище ще трябва да има и конкретен план за осигуряване на здравословен начин на живот на учениците и преподавателите им. Това може да бъдат програми за здравословно хранене или физическа активност.

В новия закон се залага задължително във всяко училище да има психолог, като от тази година в училищата започнаха да работят мобилни групи от психолози, съобщи заместник-министър Дамянова.Добави коментар