Децата сами в интернет (Част 2)

79
Децата сами в интернет (Част 2)

Интернет ръководство

В наши дни децата растат заобиколени от компютри и интернет. Неопитността им може да ги изложи на риск.

Първа част на материала

Как да накарате дедето да използва интернет отговорно? Кои сайтове са подходящи? Седемте стъпи, описани по-долу, може би ще са ви от помощ:

1. Интернет е паралелен свят

Помнете, че всичко, което детето прави и вижда в интернет има отражение и в реалния свят. Трябва винаги да сте наясно какво преживява детето в мрежата.

2. Подгответе се предварително по интернет въпросите

Поинтересувайте се от навиците на сърфиране на детето и за рисковете, с които могат да се сблъска. Колкото повече знаете, толкова по-голяма сигурност ще можете да му осигурите, докато то е в нета, а също и ще имате по-голямо доверие в детето си, докато сърфира в мрежата.

3. Говорете с детето за местата, където сърфира и се договорете за определени правила

Ще бъде полезно да сключите Договор за сърфиране, в който заедно да определите кои места са позволени и кои – не.

4. Говорете открито с детето за опасностите в интернет

Колкото по-открито и разбираемо за детето говорите за заплахите и проблемите в интернет, толкова по-безопасно ще сърфира то. Уверете се, че детето не се притеснява открито да ви разкаже за нещо, което е видяло или прочело в мрежата.

5. Подкрепяйте детето си

Потърсете сами за сайтове, които са подходящи за възрастта на детето. Има безброй интересни алтернативи за всяка възрастова група. Покажете да му покажете как да се отнася с уважение към другите потребители. Обяснете му, че поведението му пред монитора трябва да е точно толкова учтиво както и в къщи, на улицата, в училище.

6. Напомняйте на детето си – не всичко, което вижда онлайн, е истина

Зад миловидна профилна снимка може да стои престъпник. Кажете на детето си, че може да се обръща към вас всеки път, когато не се чувства сигурно в преценката си за нещо в мрежата.

7. Никакво сърфиране точно преди заспиване

Сърфирането е вълнуващо, динамично и кара мозъкът да мисли бързо. Заспиването след това може да е трудно.

Проучвания и тенденции

Абсолютен факт е - 70% от децата на възраст между 6 и 13 години играят електронни игри понен един път в седмицата (по изследването KIM2003, проведено в Германия измежду 1200 деца и майките им от германската асоциациа за проучвания Medienpädagogische Forschungsverbund Südwest (MpFS).

Вашето дете и интернет

Още няколко съвета, които ще пазят детето ви в безопасност, докато се възползва максимално от богатството на мрежата:

1. Играйте заедно. Приемете факта, че детето ви харесва игрите в интернет. Демонстрирайте интерес в игрите и нека то да ви ги обясни. Това е идеален начин да осъществите връзка с детето си по тема, която го интересува, както и да се уверите, че играта е подходяща. Ако не е – може да потърсите заедно друга като алтернатива.

2. Бъдете информирани. Детските сайтове често имат секция за родители. Информацията там обяснява целите и съдържанието на сайта. Отделете минутка, за да изиграете една игра – така ще знаете с какво си имате работа.

3. Правила. Установете правила за използването на компютъра. Колкото по-малко е детето, толкова по-кратко трябва да е времето, за което му е позволено да стои пред монитора. Спазвайте правилата.

4. Приятели и хобита. Уверете се, че детето е ангажирано и с други дейности, освен с игрите в нета. Предложете му други активности и хобита.

5. Избор на игра. Използвайте онлайн игрите като част от образованието на детето. Компютърните игри и онлайн дестинациите за деца трябва да са свободни от насилие, а съдържанието – подходящо за възрастта им. Търсете за означение в сайтовете с игри, че е налице сертификат за сигурност (TÜV certificates) и се уверете, че не се иска лична информация при регистрация или, ако се изисква, прочетете защо, за какво и как ще се използва.Коментари

Коментар: 1
You can always tell

You can always tell an expert! Thanks for cotubirnting.


  • 1

Добави коментар