Децата не познават растенията

150
Децата не познават растенията

И дори някои плодове

Зависимостите се изострят заради прекъснатата връзка между човека и природата, казва гуруто в градинарството във Великобритания Греъм Рос, според който заниманията на двора биха могли да помогнат на зависимите да се излекуват. Той е представил разработката на изследването си по време на церемония за награждаването на най-добрите в областта на градинарството, която се проведе този уикенд.

„Децата растат изолирани, не им даваме дори да цапат ръцете си. Това не е правилно. Родителите трябва да насърчават децата да си играят и да усетят почвата, с която взаимодействат и с природата”, обясни експертът. „Защо по пътя към училище те вървят по асфалт и наблюдават сивите сгради, без да виждат дървета. А после се чудим защо има проблем с наркотиците и алкохола”, обясни градинарят, според който всичко се корени в прекъснатата връзка с природата.

Вижте още: Папаята е супер плод

Рос посъветва учителите да дадат на учениците си по едно растение, за което да се грижат и просто да наблюдават тяхната трансформация. Градинарят, който има 50-годишен опит в бранша, сподели, че е изумен от екологичната катастрофа, към която светът върви, съобщава БГНЕС.

Той цитира японско проучване, според което 73% от учениците в гимназията не разпознават много растения и дори някои плодове. „Много хора смятат, че градинарството не е на мода и е скучно, но то е чудесен начин на живот”, казва Рос, който всяка година увлича по градинарството десетки деца.Добави коментар