Децата на работещи и студенти - с повече точки за ясла в София

74
Децата на работещи и студенти - с повече точки за ясла в София

Това предвиждат промени в правилата за прием в яслите

Децата на работещи родители и студенти ще получават повече точки при прием в столичните самостоятелни ясли. Това предвиждат промени в правилата за прием в яслите, внесени за обсъждане от зам.-кмета на София Дончо Барбалов и председателя на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев.

В момента децата на работещите и студентите в софийските ВУЗ-ове получават по една точка, а промените предвиждат да се дават вече по 2 точки. От общината имат намерение да затегнат още контрола при приема на деца със специални образователни потребности или хронични заболявания. Малчуганите с подобни проблеми ще бъдат до 3 в яслена група вместо до 5. Директорите на яслите ще бъдат задължени всяка седмица по време на класиранията да обявяват свободните места. Отписването на децата пък ще трябва да се отразява в тридневен срок в Информационната система за обслужване на детските заведения.

Вносителите на доклада предлагат и нововъведения. Първото е документите на малчуганите, които родителите представят в яслите при записване, да се съхраняват в срок от 5 години. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова пък ще бъде създадена работна група, която да следи за проблеми свързани с дейността на общинските самостоятелни ясли.

„С всички промени се цели създаване на точни правила по регистриране, кандидатстване, класиране, записване, преместване и отписване на децата в общинските ясли. Измененията на правилата ще доведат до прозрачен и отворен механизъм за приема, както и контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и записване, посочва се в мотивите на вносителите. Подобни промени, но отнасящи се за прием в детските градини, бяха публикувани на сайта на общинския съвет в средата на декември миналата година, като свободните места в детските градини и яслите в столицата ще бъдат обявени на 18 март, а първото класиране е на 10 май.

Същевременно зам.-кметът по образование Тодор Чобанов е внесъл в общинския съвет доклад с предложение за увеличаване на броя на децата в яслените групи в общинските детски градини, който се очаква да бъде гласуван в четвъртък, съобщава вестник Монитор.

Добави коментар