Децата и спортовете

194
Децата и спортовете

На каква възраст и какви?

"Здрав дух в здраво тяло" са казали хората много отдавна. Максимата, с която се поощряват младите да спортуват, е валидна и до днес. Защото със световната пандемия от затлъстяване и съпътстващите я болести можем успешно да се преборим с движение и спорт. Ако се чудите какъв да изберете за детето си, ето няколко предложения.

Плуване

Доказано е, че бебетата могат да плуват още при раждането си. Те притежават вродения рефлекс да задържат дъха си, когато усетят водата. Същевременно се движат с крака и ръце, като наподобяват кучешко плуване. Разбира се, този рефлекс се загубва с порастването на детето.

Ако сте избрали този спорт за мъника, не сте сбъркали. Водата действа благотворно на нервната система, а активните движения, извършвани при плуването, укрепват костната и мускулната система, стимулират кръвообръщението и дишането и развиват двигателните умения.

Можете да запознаете детето си с басейна на каквато възраст пожелаете. В големите градове вече се предлагат специални занимания за бебета. Повечето големи басейни предоставят възможността за тренировки на по-голямото дете.

Художествена гимнастика

Спортът, който кара момиченцата да се чувстват като истински грации. Повечето клубове приемат деца на възраст 4 години. Треньорите са професионалисти и се съобразяват с натоварванията, защото костната система на детето все още не е достатъчно развита да издържи на дълги тренировки. Заниманията обикновено протичат като игра, но не са малко и децата на тази възраст, които вече са записали участие на състезание.

Малките момиченце развиват не само двигателната си култура, но стават и по-грациозни и нежни в движенията. Често се случва родители да записват децата си на този спорт, за да коригират стойката им.

Спортна гимнастика

Развива безкрайно гъвкавостта, а най-добрият период за това са ранните детски години. За спорта се набират деца от 4-годишна възраст. Децата придобиват и координация, сила и издръжливост. Погрешно е схващането, че от занимания със спортна гимнастика мъниците остават ниски. Но е факт, че в този спорт се предпочитат състезатели с по-малки крайници.

Карате

Спортът е препоръчителен при деца с проблеми в дисциплината. Каратето е не само движения, то представлява цяла философия на живот, която възпитава в дребосъците самоконтро и дисциплина. За тренировки се набират деца от 4-годишна възраст, като при тях всичко се предлага под формата на игра. Не на последно място за родителите стои и фактът, че децата се научават да се отбраняват срещу нападател.

Други подходящи за по-малки деца спортове са аеробиката, акробатиката, също и колоезденето, което може да практикувате цялото семейство. За малките дами много атрактивен е балетът. Не забравяйте обаче, че какъвто и спорт да изберете за детето си, е важно и то да го харесва. Освен това не всеки спортист е шампион - важното е да се забавляваме.

Намерете ни и във ФейсбукКоментари

Коментар: 4

1zqjqh'"(){}:/1zqjqh;9

Коментар: 3
Коментар: 2
1zqjqh'"(){}:/1zqjqh;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар