Децата и сексуалната роля (Част 1)

377
Децата и сексуалната роля (Част 1)

Семейните образци

Отглеждането на синове и дъщери, които ще станат личности, не бива да засенчва възпитанието на синове, които ще станат мъже и дъщери, които ще станат жени. Най-добрият модел за идентификация на пола са родителите, които уважават своята и на противоположния пол сексуална роля. Родителското поведение всекидневно внушава на децата по множество фини начини, че мъжествеността и женствеността са истински ценности.

Семейни образци

В някои семейства децата недвусмислено научават, че ролята на мъжа е да направи кариера и да остави следа във времето и вечността. Подобна атмосфера подхранва у тях мечти за изследвания, за открития и постижения в науката и изкуството.

Освен създаване на семейството, от жените също се очаква да допринесат за обществото. Подобно разбиране носи успех, ако бащата и майката приемат различните си роли с удовлетворение, ако ценят взаимно положението си и проявяват взаимен интерес към постиженията си.

В други семейства обаче посланието, отправено към децата, е различно. Там, където жената е отегчена и изнервена от гледането на децата и от домакинската работа или където мъжът не оценява сложността и находчивостта, които изискват задълженията на съпруга, майка и домакиня. Тогава децата гледат отвисоко на традиционната женска роля. Момичетата в такива семейства обикновено се съревновават с момчетата, а по-късно и с мъжете, със собствените си "оръжия".

Съвсем различно е посланието за децата, идващо от семейство с разменени сексуални роли. В тези семейства господар на словото и делото е жената. И независимо дали тя осигурява или не по-голямата част от семейните доходи, тя е последната инстанция по всички важни въпроси. Както казва съпругът в един виц: Аз решавам по-важните неща - дали ще има нова финансова криза и кой ще спечели на изборите, а жена ми - по-маловажните като каква кола да си купим, в каква къща ще живеем, в кой университет да учат децата..."

Такъв съпруг сякаш избягва ролята на глава на семейството. Той открито нарича жена си "шефа". А когато децата се обърнат към него за някакво решение, той обикновено отговаря "питай майка си".

Децата в такива семейства не уважават и не се възхищават на мъжете. И момчетата, и момичетата виждат баща си с очите на своята майка - едно приятно, но незряло момче, непохватен добряк, пародия на мъж и мъжественост...

Примерът на слабия баща и доминантната майка оказва влияние както върху синовете, така и върху дъщерите. Момчетата често правят опит за така наречената свръхкомпенсация на "липсващата мъжественост", като я доказват чрез пиянство, свръхсексуалност, жестокост към жените или престъпления.

Момичетат пък, при избора си на партньор, възпроизвеждат модела на собственото си семейство, като си избират пасивен мъж и така размяната на ролите продължава и при следващите поколения.

Сексуалната роля и социума

Стремейки се към равенство между половете, не бива да забравяме, че някои биологични функции са неизменни и влекат след себе си както социални, така и психологически последствия. Контурите на сексуалната роля не могат да бъдат сведени само до социалната роля, но и не могат да бъдат отделени от нея. И след като на жените е отредено да бъдат съпруги и майки, обществените им нагласи и личните им очаквания трябва да им дават възможност да са дълбоко удовлетворени от тази роля.

Отделната жена, разбира се, може да избере различни професионални роли: тя може да е моряк, механик или космонавт, да се заеме с бизнес или да се кандидатира за президент...

Трябва да има достатъчна свобода и толерантност за представителите на двата пола да намерят реализация в каквато и да е професионална роля, но животът е по-лек, когато жените и мъжете не са заети с взаимно съревнование и съперничество.

Следва...Коментари

Коментар: 4

Всъщност ако момчето не се чувства достатъчно мъж, само защото жената е доминант, то това е обусловено от обществото, което му налага, че мъжът трябва да е силен и агресивен. Физическата сила обаче отдавна не е необходима на хомо сапиенс, защото сме се развили интелектуално. Затова тези роли са остарели и е време да го осъзнаем, ако искаме да се развиваме. Най-малкото физически жените са по-издръжливи, защото така ги е създала природата. Всичко останало са обществени норми, създадени за контрол

Коментар: 3

Твърде повърхностно. Хората не са еднакви и няма точна рецепта за това кое е правилно и кое не. Хайде сега да се пускаме всичките еднакви като модел. Ако жената е по-силната да се прави на слаба, за да не стане синът й престъпник. Според мен много повече са рисковете при традиционния патриархат, когато децата се учат, че трябва да се вкарват в тесни кутийки, които обществото им налага - ти си мъж и си силен, а ти си жена и си само за майка

Коментар: 2

Бунт срещу годеницата на Слави!
педераса от 12 октомври 2011 | 18:55

Ти пък какво разбираш от децаа, тъпа кравооооо, мазна

Ти пък какво разбираш от децаа, тъпа кравооооо, мазна

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.

Коментар: 1
Бунт срещу годеницата на Слави!

Ти пък какво разбираш от децаа, тъпа кравооооо, мазна

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар