Децата и сексът

126
Децата и сексът

Детето научава по нещо за него през цялото си детство

Половото възпитание на децата започва отрано - независимо от нашите желания. Често се смята, че то означава лекция в училище или сериозен разговор с родителите в къщи. Това схващане е твърде ограничено. През цялото си детство детето научава нещо по въпросите на пола по подходящ или неподходящ начин.

Въпросът за пола е много по-широк от въпроса от къде идват бебетата. Той включва отношенията между мъжете и жените и тяхното съответно предназначение в света.

Вместо да се издига бариера от предупреждения и заплахи, вместо сексуалността да се представя като нещо осъдително и по този начин, всъщност, да се повишава привлекателността на забраненото. Много по-добре е младите хора да бъдат подготвени да внесат сексуалното в близостта си по начин, че тя да бъде обогатена и да не бъдат причинени вреди.

Сексуалното възпитание

Според доктор Михайл Околийски, в българските училища и детските градини сексуалното обучение не е въведено. Навлизането му е много разпокъсано, като ясни причини за това няма, въпреки многото налети средства.

Според Околойски, липсва политическо лоби за това сексуалното образование да стане факт. Това трябва да се случи чрез една съвместна дейност на Министерството на образованието и Министерство на здравеопазването. Двете ведомства обаче се занимават поотделно и само частично с проблема.

Няма кой да се занимае за провеждане на едно адекватно сексуално ограмотяване. Хората, освен това, смята експертът, все още се срамуват и не са компетентни да говорят за секс, съобщава ТВ7.Сексът и медиите

Въпреки това медиите и интернет, и цялата масова култура, залага на сексуално съдържание. Те заливат всекидневно потребителите с послания със сексуален подтекст. Ако младите хора не са подготвени за тази тема, те черпят тази информация много директно, без филтър. В крайна сметка, това води до формиране на грешни представи, смята Околойски.

С напредване на технологиите интернет се превърна в място, достъпно за всеки и по всяко време. Там младежите попадат на различни информации, снимки, сайтове със сексуално съдържание.

В XXI век младежите съзряват все по-рано. Порочно е обаче, че те не ходят на профилактични прегледи и се обръщат към лекар, само когато имат оплаквания - най-честите са свързани с инфекции.

Пренасищането с визуална информация също може да доведе до сериозни проблеми в по-късен етап. Статистика от 2002 година показва, че във възрастта между 30 и 34 години 18% от мъжете имат проблеми с ерекцията.

Друга статистика сочи, че при над 40% от безплодните семейства, причината е в мъжа. До безплодие води и дългата работа с лаптоп на скута, както и прекаленото каране на велосипед.

Превенцията у нас

Парадоксалното е, че в модерна България се влагат много средства за лечение на болести, възникнали по полов път, но не се влагат достатъчно пари в ефективна превенция. Околойски посочи, че една от причините може да са лобитата на определени фармацевтични компании.

Пореден парадокс е, че Националния център за обществено здраве и анализи в момента няма нито една програма, която да бъде финансирана, т.е. държавата не отделя никакви пари за превенция на заболявания. Фокусът на тази институция е сменен в посока, която няма нищо общо с превенция и обществено здраве, посочи още експертът.

Сега е моментът да се говори за това и да се насочим към изграждането на адекватни мерки за предотвратяване на болестите, а да говорим само за лечение в техните крайни фази, обърна внимание Околойски. Той призова за адекватни заплащания за младите хора, които работят за превенция на ХИВ и СПИН, както и да се даде приоритетност на тяхната дейност.

Здравното ведомство е загърбило напълно превантивните мерки – както за физическо, така и за психично здраве, констатира още Околойски.Добави коментар