Децата и насилието

128
Децата и насилието

Нов подход и внимание

"Насилие сред децата е имало и преди, но сега е много по-жестоко и ярко проявено. Имаме нужда от изследване на едно ново явление – появата на уличните банди и непровокираната младежка агресия." Това заяви психологът Христо Монов, който коментира случая с пребитото в 35-о училище в столицата момче, което впоследствие загуби единия си бъбрек.

Подценили ли са училищните власти случая?

Според Монов учебното заведение не е подценило случая и евентуалните други случаи на насилие между учениците, а се оказало неподготвено да реагира на едно ново явление като появата на толкова агресивност сред младите хора.

Адвокат Снежина Спасова, която е и майка на единадесетокласничка от 35-о СОУ заяви, че психологът на училището е знаел за проявяващото се насилие и е подал няколко сигнала за напрежението сред децата. На проблема обаче не е било обърнато достатъчно внимание и той е подал оставка. „Децата много харесваха психолога и му имаха доверие, надяват се той да се върне”, сподели пред бТВ Спасова.

„Този цивилизационен модел, който ние асоциираме със западния свят, е в дълбока ценностна криза. Колкото и странно да звучи, ние сме лишени от родителски инстинкт, така че да възпитаваме децата си в една стойностна морална система”, каза Монов за причината, провокирала агресията сред младежите.

За решенията на проблема

„Не може на един инспектор, работещ с агресивни деца, да се падат по 150-200 случая. Трябват повече и подготвени хора за решаването на тези проблеми”, каза още Монов.

Той предложи още създаването на Институт за детето, който да обобщава процесите сред младите хора и да ги анализира. Сред другите мерки са санкции за децата, упражнили насилие над други хора, както и за родителите им. „Нужно е и да се спортува – спортът развива характера и учи децата на колективизъм, да не бъде аутсайдери”, смята още Монов.

Той допълни още, че от бюджета за 2012 година не личи децата да са приоритет на държавата.Добави коментар