Децата и да играят в предучилищната

96
Децата и да играят в предучилищната

Напълно забравихме, че играта е най-добрият начин за обучение в тази възраст, казват специалисти

Смяна на модела на предучилищното образование искат педагози. “Децата са натоварени от съвсем малки да се подготвят за училище. Напълно забравихме, че играта е най-добрият начин за обучение в тази възраст. Нужно е този метод на работа в детските градини да бъде възстановен, а бъдещият закон за образованието да определи ясно, че в забавачката детето отива, за да играе и да се социализира, а не да чете и пише.”

Това обясни проф. Весела Гюрова от факултета по начална и предучилищна педагогика в СУ “Св. Климент Охридски” на конференция “Водим бъдещето за ръка” във Варна.

Близо 350 педагози от цялата страна се събраха на форума под егидата на областния управител Коста Базитов, а малчугани от 7 градини им изнесоха концерт на морска тема.

Преподавателите обсъдиха предизвикателствата пред предучилищното образование и оптималните варианти за преход от детската градина към училището, съобщи вестник "Труд".

“Това става не с наредби, а с единна педагогическа система, която подготвя кадрите да работят на всяко ниво от системата”, обясни проф. Гюрова. Според нея родителските кооперативи са добра алтернатива на забавачките в градове като Варна, но трябва да бъдат лицензирани.Добави коментар