Деца помагат на деца

40
Деца помагат на деца

16-годишен подари лаптопи на детска клиника

Два лаптопа ще радват малките пациенти на Клиниката по детски и генетични заболявания в Университетска болница „Свети Георги". Дарението е направено от Александър Цонев, 16-годишен младеж от български произход, който е роден и живее в САЩ.

Историята на Алекс може да стане сюжет за филмов сценарий. При ежегодното си посещение на роднини в България през 2009 г. той вдига висока температура.

След кратък престой в детската клиника 14-годишният тогава Алекс е насочен към Инфекциозната клиника със съмнения за заразяване със свински грип. Изследванията потвърждават диагнозата и това прави тийнейджъра първия случай на свински грип в Пловдивско и 4-ти за цялата страна.

Няколкодневният престой в болничните заведения провокира в Алекс желанието да помогне на децата. Много от пациентите в детската клиника са хронично или неизлечимо болни и имат нужда от продължителна подкрепа. За тях компютрите са шанс за комуникация с външния свят и учене на език, посочва Дарик радио.

След като се излекува успешно и се прибира обратно в САЩ, Алекс организира барбекю парти, на което заедно с приятелите си събират средства за закупуването на компютри.

Проектът на 16-годишния младеж става част от мащабната инициатива „Деца помагат на деца". В неговата идея вече са включени и други младежи от САЩ и Западна Европа.

В близко бъдеще планира създаването на сайт за комуникация между болни деца от различни държави. Идеята е те да не се чувстват сами в заболяването си, да могат да общуват помежду си и да знаят, че има и други като тях.Добави коментар