Деца дават пример

147
Деца дават пример

На родителите си

По данни на Световната здравна организация близо половината от всички деца в света са пасивни пушачи. Много често възрастните не си даваме сметка какво причиняваме на децата около нас, когато запалим цигара в затворено пространство. Лекари обясняват, че при пасивното пушене димът влияе върху горните и долните дихателни пътища на децата, намалява защитата им.

„Започва да се отделя секрет и има риск дори от запушване и спазъм на дихателните пътища, възможно е дори да се причини и пристъп на задух", каза д-р Здравка Карамян, специалист по белодробни заболявания.

Добрият пример идва от бургаското училище „Кирил и Методий". За поредна година второкласници работят по проект, свързан с борбата с пасивното пушене, съобщи Нова телевизия.Сега малчуганите ще се включат в международния конкурс за рисунка "Не на цигарите". Миналата година пък в инициативите на училището срещу тютюнопушенето са били въвлечени и родителите.

„Миналата учебна година завършихме проекта с 11 родители, които се отказаха от тютюнопушене", обясни Дорена Баджакова, класен ръководител. „Дъщеря ми беше така определено разстроена от това какво може да се случи и като че ли ми бе много трудно да спра цигарите, но това бе капката, която преля чашата", разказа Моника.

В международния конкурс "Не на цигарите" могат да участват деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна, а крайният срок за изпращане на рисунките е 10 май в Националния център по обществено здраве. Голямата награда е екскурзия в Рим.Добави коментар