Детето започна да се обръща

76
Детето започна да се обръща

Или пък не дава признаци, че може да го направи

На около 3-месечна възраст децата започват да се преобръщат сами. Самостоятелното преобръщате означа, че се чувстват по-уверени и могат да държат главата си във вертикално положение. На като цяло всичко е индивидуално, зависи от развитието на детето, от физическата му издръжливост, дори от теглото и т.н. Затова ако детето ви започне да се обръща дори и по-късно, това не е повод за тревога.

Първите преобръщания може да се случват напълно случайно или пък с повече помощ от родителите, когато например мама или татко слагат детето в леглото му и то машинално се обръща настрани.

За децата е по-лесно обръщането от корем настрани. Затова такива маневри са най-първите, които забелязвате. Към 5-6-ия месеци детето започва самостоятелно да се обръща от корем по гръб или обратно. Такива действия са сигнал, че детето ви е готово да започне да пълзи и скоро идва времето, когато ще може самостоятелно да седи. Запомнете, че бебетата стават изключително подвижни, когато разберат, че обръщайки се в различни посоки, могат да видят много интересни неща. Затова те ще започнат да се обръщат и обръщат – не ги поставяйте на рисковани места. Само няколко секунди са необходими, за да „намери начин“ детето ви да падне от леглото, дивана или масата за повиване.Когато детето започне да се преобръща много рано, това не е повод за кой знае каква радост. Защо ли? Защото костите на бебето все още не са достатъчно укрепнали за такива процедури. С обръщането си детето може да си навреди – да получи травма.

Важно е да обърнете внимание на детето кога започва да се преобръща. То трябва да започне да го прави до навършване на половин година. Ако до този момент то не го прави, обърнете се към специалист, който ще изясни причината за отсъствието на активност.

Не пречи да започнете да помагате на детето си, като провокирате обръщанията му. Можете да го направите, като поставите любима негова играчка встрани от него. В началото му я покажете, за да привлечете вниманието му. След това му покажете, че я слагате до него. Ако детето не съумее да се обърне натам, помогнете му леко. Усмихвайте се при всеки негов успех. След като успее да се преобърне – само или с ваша помощ, давайте му играчката с цел стимулация.Добави коментар