Детето удря мама

2184
Детето удря мама

Реагирайте незабавно

Във възрастта от една докъм три – четири години детето може да хапе, удря, скубе майка си, баща си, братята или сестрите си. По този начин то проверява докъде се простират границите на позволеното. Как да реагираме, ако детето удря майка си?

Нормално ли е това?

Детето удря майка си по ръката и в същото време се усмихва миличко. Бащата може да да му направи забележка, но в крайна сметка възрастните не придават голямо значение на такова поведение на детето. „Всички деца правят така, не е нещо страшно, за което да се притесняваме, детето просто си търси вниманието“, мислят си родителите. Но какво правим после, когато детето удря вече не по ръката, а удря с някакъв предмет, когато започне да удря не само възрастните, а и децата на детската площадка.
Разбира се, че трябва да реагирате веднага и задължително, когато детето удря майка си или някой друг от близките си. Друг е въпросът как именно да реагираме.

Предлагаме ви няколко съвета за това как е добре да се държите, ако детето ви удря или обижда:

1. Първо, ако детето ви удари, веднага му кажете, че ви е заболяло и не искате то да ви бие.
2. Ако детето в отговор ви удари отново, хванете ръката му, като му повторите, че това не ви харесва и не искате да общувате с него по този начин. Ако държите детето си на ръце, го свалете на пода.
3. Ако детето се разстрои и заплаче, можете да го вземете обратно на ръце. В крайна сметка не искате да го наказвате, а само да му покажете, че не бива да удря.
4. Ако сте взели детето си на ръце и то отново опита да ви удари – отново го оставете на пода и му обяснете още веднъж, че това поведение е недопустимо. И повече не го вземайте в ръце, дори да се разплаче.
5. Ако когато ви е ударило, детето не е било в ръцете ви? В такъв случай запазете физическата дистанция. Ако сте играели заедно на някаква игра, престанете да играете и се оттеглете. Ако детето просто е минало покрай вас и ви е ударило, отидете в другата стая.
6. Ако всичко това се случва в присъствието на други възрастни, те или трябва да подкрепят майката, или да не се намесват въобще.

Какво не е добре да правим:

1. Да го удряме в отговор. Та нали децата копират поведението на родителите си?
2. Да се направим на много разстроени или да се преструваме, че плачем. Детето ще разбере, че сълзите ни са театрални. И ще възприеме това като развлечение и друг път непременно ще ни удари отново, за да види отново това изпълнение.
3. Да се разкрещим и да му се караме. Това поведение също може да бъде възприето като представление.
4. Да се сърдим на детето или да го караме да се срамува. Малкото дете не знае какво е срам, това са просто думи.Добави коментар