Детето навърши 6 години

190
Детето навърши 6 години

Особеностите на възрастта и съвети към родителите

На 6 години детето вече е по-внимателно, а паметта му се развива интензивно. То умее по-добре да преразказва приказка и се стреми към това да му задавате повече въпроси. Можете да забележите колко добре е развита речта на детето, как правилно подбира думите си и самостоятелно строи необходимите речеви конструкции.

Шестата година на детето се отличава и по още нещо. То става по рязко по отношение на отправяната му критика. Внимавайте с думите и щадете чувствителното дете! Ако забелязвате, че детето не съумява да се справи с някое занимание, помогнете му в разрешаването на ситуация със спокойствие и разбиране. Децата на тази възраст все още се учат да контролират емоциите си.

Скоро започват училищните години за детето ви. Добре е да го подготвяте отсега за предстоящите промени. Заведете детето в училището, покажете му училищния двор, нека то понаблюдава какво правят по-големите деца. Ако детето ви има вредни навици, като бъркане в носа или пък смучене на палеца, постарайте се да ги „спрете” навреме. В училище връстниците му може да не са толкова търпеливи и разбрани като вас!

Ползите от плуването - от годинка до 6-годишна възраст


Съвети към родителите на 6-годишни деца

1. Децата на тази възраст имат нужда от 10 часа сън дневно. Ако детето ви не спи през деня, постарайте се да му осигурите необходимата почивка през нощта.
2. Тъй като критиката на тази възраст децата възприемат по-остро и се разстройват, вашата задача е да научите мъника да излиза от ситуациите с достойство.
3. Ако смятате, че не можете да се справите с вредните навици или пък изпитвате друг вид трудности, можете да се обърнете към детски психолог.
4. Настава време отново да поговорите за правилата за безопасност и поведение на обществени места. Преговорете правила като – не се говори с непознати, ръцете се мият преди ядене и след разходка навън, обиждането на другите деца е лоша проява, възпитателката трябва да се слуша и уважава и т.н. Така ще подготвите детето си за първите стъпки в училището.Добави коментар