Детето на една година: какво умее и как се развива

271
Детето на една година: какво умее и как се развива

Нормално ли се развива рожбата ви?

Детето вече е доста пораснало, познава света около себе си, постоянно се учи на нови неща, но винаги се питате дали всичко върви в норма. Как да разберем дали едногодишното ни дете се развива правилно?

1. Физиология
Детският сън в момента не продължава дълго и намалява количеството си. Детето на една година има необходимост да спи през деня само веднъж. Вероятно вече има поникнали 12 зъба. Ако са по-малко, не се паникьосвайте, развитието на детето е напълно в норма. За всеки случай можете да засилите приема на някои витамини и минерали - например, витамин D, калций, фосфор и др. На една година детето все повече опитва храната, която и самите вие ядете.

2. Психология

Едногодишното дете се развива нормално, ако започва да разбира, че то съществува отделно от своята майка. Т.е. открива своето понятие за "Аз". Психолигията е развита повече от физиологията. Детето в този период преживява криза, свързана с началото на езиковата дейност.

Детето на една година може да изпитва раздразнение и да капризничи, ако някое ново умение или потребност не му се нравят. На тази възраст истериите са нормални - необходимо е да успокоявате детето с ласки.

3. Какво умее детето на 1 година

То иска да отиде до тоалетна, става, може да ходи само по малко и дори да бяга с помощта на родителя си. На тази възраст вече е способно да произнася някои думи, да пие от чаша и да яде с лъжичка. Може също така да назовава познати лица по име, да играе на прости игри или да знае за какво са предназначени някои предмети.4. Двигателна активност

Едно дете на една година се развива добре, ако умее да се движи из дома си, да се изкачва по стъпала. Във ваната детето активно движи ръцете и краката си. Може да го привличат танците или пък леката гимнастика под формата на различни движения на ръцете, краката и главата.

5. Реч

Едногодишното дете може да изговаря няколко думи, а дори и около 20. За да ускорите развитието на речта на детето, постоянно назовавайте пред детето предметите, които използва в ежедневието си, и тези, които срещате по пътя, докато се разхождате, например.Коментари

Коментар: 2
kakvo umee dete na 1 godina

Deteto na edna godina se hrani samo s lajitza???Tova e napisano ot chovek, deto si niama poniatie ot razvitie na deteto.

Коментар: 1

Не виждам името на автора на статията. Но бих искала да го/я попитам колко деца на една година е виждал/а. И колко от тях могат нещата, описани в тази т.н. статия.


  • 1

Добави коментар