Дете, ваканция, работа

212
Дете, ваканция, работа

Безопасно ли е децата да работят през лятото?

По време на лятната ваканция хиляди ученици работят както сервитьори, бармани и продавачи, за да припечелят джобни пари или да помогнат на семейния бюджет. От Инспекцията по труда предупреждават за опасностите, които крие сезонната работа за децата, както и изискванията към работодателите, когато наемат непълнолетни работници.

Ако сме на принципа, че децата могат да научат цената на парите, чак когато започнат сами да си ги печелят - вероятно сме на прав път. Проблемът е в това, че временната работа може да се окаже опасна за здравето на децата ни, предупреждава Нова телевизия.

За да се избегнат рисковете, работодателите са задължени за всеки непълнолетен работник да искат индивидуално разрешение от Главната инспекция по труда. То се издава само при условие, че работата, която децата трябва да вършат, не надхвърля техните физически или психически възможности. В работния процес децата трябва да са максимално защитени от трудови злополуки.

Макар и само за лятото, работодателят е длъжен да подпише трудов договор с малолетния или непълнолетен работник. 115 милиона непълнолетни работят по време на лятната си ваканция в целия свят.

У нас най-много деца се трудят по Черноморието, в София и големите градове. Работодателите, които използват неправомерно детския труд, са заплашени от административни санкции. В някои случаи наказанието може да бъде дори лишаване от свобода.

Един пример от Шумен, където в едно семейство детето печели повече пари от родителите си. Жанета Маджарова е единадесетокласника. Миналата година, след края на учебната година, решила да започне работа. Имала само една възможност - да стане сервитьор в заведение.

Майка й нямала нищо против дъщеря й да си изкарва пари през ваканцията. С работодателя предварително уточнили работното време, което пък било според указанията на Инспекцията по труда. Всичко било спазено, а се оказало, че първата заплата на Жанета била по-висока от тази на майка й.

Заради изискванията и нужните документи за започване на работа на непълнолетни, някои от собствениците на заведения ги наемат нелегално.

Това лято Жанета отново ще работи като сервитьор. Тъй като вече знае цената на парите, ще ги харчи доста по-разумно.Добави коментар