Дете с аутизъм и счупен крак взе изпитите за спортно училище

348
Дете с аутизъм и счупен крак взе изпитите за спортно училище

Емо е боец, защото всички в семейството му са борбени

Момче с аутизъм успя да покрие нормативите за прием в Спортното училище в Пазарджик, при това - със счупен и все още незараснал напълно крак, съобщава Дарик радио. Четиринайсетгодишният Емил Кондев от Пазарджик за пореден път се представи като истински боец. Можело да го вземат и без изпит, но неговата майка Лилия е убедена, че не бива другите ученици да усещат снизхождение само защото момчето е с увреждания.

А Емо е боец, защото всички в семейството му са борбени. Те го учат на това, той тях - също. В семейството не приемат прогнозата на лекари, че той няма потенциал, и повече от 10 години работят усърдно върху развитието му по всички възможни начини. През 2018-та година тийнейджърът завоюва първо място на републиканско първенство, както и златен и сребърен медал от Международния турнир по адаптирано плуване. Така заслужено се нареди сред спортистите на годината.

Лилия вярва, че синът й е бъдещ олимпийски шампион. За онези, на които това им се струва невъзможно, припомня, че само преди няколко години Еми не е можел да контролира тялото си. А днес е приет в Спортното училище като всички други ученици - след проверка на способностите му. Само родители на малчугани със симптоми от аутистичния спектър знаят колко голяма е тази наглед незначителна победа. Такива деца по-трудно се съсредоточават и по-трудно проявяват волята си на моменти. Но не и Емил. След 4 години тренировки по плуване при всеотдайния си треньор Петър Георгиев малкият спортист все по-рядко изпада в такива състояния.Плуването като спорт е само едно от многото неща, помогнали на Емил да направи поредната крачка напред. Съдейки от опита си като родител на дете с увреждане, Лилия казва, че няма едно хапче за лечение, няма една всемогъща терапия, няма един универсален лост за превключване. Има упорита всекидневна, ежечасна борба години наред и постепенно надграждане на постигнатото. Турнирите, победите, срещите с вдъхновяващи личности правят Емил щастлив и го карат и сам да вярва в себе си.

Важна част от невероятния напредък на момчето е и това, че то посещава масови училища, общува с деца в норма, а така успява да намери своето място в обществото. Преди 3 месеца обаче ТЕЛК-Пазарджик едва не го лишава от тази възможност, вписвайки в експертното му решение „без чужда помощ“. Той не може да говори и никъде не ходи без придружител.

А при това становище нямало правно основание в класната стая да бъде допускан близък да му помага. След обжалване, грешката е поправена от НЕЛК. Лилия обаче не смята това за успех. Убедена е, че неуредиците в системата ще продължават да вгорчават живота на хората с увреждания, докато за такива грешки не бъдат въведени финансови санкции. Съветът на Лилия към родители, изпаднали в подобна ситуация заради грешна експертна преценка е да се борят за правата си и да не се страхуват.

Добави коментар