Дете остана без надбавки, защото няма майка

127
Дете остана без надбавки, защото няма майка

Станало е недоразумение, обясниха от Агенцията за социално подпомагане

Парадоксална история - малкият Любчо не може да получава пълните си детски надбавки, защото няма родители, стана ясно в репортаж на Нова телевизия.

Случаят е уникален – детето се ражда сираче. Майка му е била в клинична смърт след катастрофа, но поддържана на системи, за да го износи. Любчо е с церебрална парализа. Абсурдите го следват и когато получава отказ за лечение в чужбина – писмото е изпратено до починала му майка.

А днес тъй като има баба, но няма майка, му се полагали 35 лева вместо 100. Докато Любчо рисува в рехабилитационния център, баба му Санка пуши нервно и плаче навън. Жената е разбрала, че на внучето й не се полагат детски за болестта му.

Парите са отказани не за друго, а защото детето няма майка. Парадоксът идва от неправилно тълкуване на два закона. Според единия Любчо трябва да взима 100 лева, а според другия 35 лева. И неговият случай не е единствен.

В отчаянието си Санка е стигнала до там, че пише писмо на убитата майка на Любчо. „Какво съм написала не помня, но сигурно болката си или да я помоля да помага на детето. Не го довърших. Хората казват, че съм била силна.

Колко съм силна не знам”, обяснява Санка. От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че е станало недоразумение. Това е поредното унизително чиновническо недоразумение. Преди няколко години детето получава отказ за лечение в чужбина. Писмото е адресирано до мъртвата й дъщеря.Добави коментар