Дебелите синове печелят по-малко, когато пораснат

96
Дебелите синове печелят по-малко, когато пораснат

Изследване проследява как вредят килограмите

Мъжете, които в детството си са страдали от излишни килограми, в зряла възраст печелят по-малко пари, в сравнение с по-стройните си връстници. Това показва мащабно изследване, проведено от шведски учени.

Изследователите са проучили 145 000 медицински анкети, попълнени от мъже, постъпили на военна служба в периода от 1984-1997 години. В тях анкетираните отбелязвали умствените си способности, личностните си качества, ръст и тегло. Данните били съпоставени с доходите на мъжете през 2003 година. Подоходният данък в Швеция възлиза на 6 % от заплатата – именно с помощта на тази информация учените правят заключенията си.Оказало се, че мъжете, които са имали проблемно тегло, през 2003 година средно получават с 18 % по-малко пари от по-стройните си връстници, независимо от образованието и личните си качества.

Подобна ситуация се наблюдава във Великобриятания и САЩ. Учените заключват, че деското и тийнейджърското затлъстяване, особено силно проявяващо се през последните години, може да се отрази пагубно върху икономиката.Добави коментар