Държим учениците под око

176
Държим учениците под око

Електронен дневник следи ученика

Електронен дневник с пълна информация за ученика ще подобрява оценките и дисциплината в училище. Това е софтуерна система, която спомага организирането на учебния процес. Технологията се разработва от 15-години, пилотно е въведена от 2004 година в русенската математическа гимназия, като непосредствено след това два пъти са намалели извинените отсъствия, подобрили са се дисциплината и успехът в училището.

От април тази година дневникът се предлага безплатно, от него са се възползвали 80 училища, а от тази учебна година 600 училища в страната и чужбина ще бъдат снабдени с продукта, който е обновен, каза на пресконференция инж. Йордан Йорданов, управител на фирмата, създала софтуера.За да ползва услугата, съответното училище трябва да се регистрира, което е безплатно, обясни Йорданов. В дневника учителите въвеждат цялата информация за учениците - оценки, отсъствия, поведение, забележки, здравен статус, родителски срещи, общоучилищни мероприятия... А срещу 1,20 лева на месец след регистрация през номер 1987 родителите ще бъдат уведомявани всекидневно за състоянието на техните деца в училище - чрез гласово съобщение, SMS или имейл.

“Трябва да стимулираме въвеждането на новите технологии в учебния процес. Може би системата няма да се хареса на децата, но със сигурност ще е полезна за тяхното развитие, тъй като родителите ще разполагат с информация за оценките и отсъствията им”, заяви на пресконференцията столичният кмет Йорданка Фандъкова.“Много често се случва заради нарушената комуникация родителят да научи с месеци по-късно, че детето му често отсъства от училище. Това се е случвало в моята практика като учител и директор”, каза още Фандъкова.

Тя посочи, че в София 20% от училищата използват електронен дневник, а 40% от общинските училища имат електронни дъски.

Изследване сочи, че 85% от родителите изразяват подкрепа за системата, тъй като според 35% от тях това ще им даде информация за детето и ще подобри дисциплината. Според 15% от анкетираните родители системата не е необходима, тъй като трябва да има доверие между децата и учителите им и личен контакт с учителя.

Според анкетираните учители системата дава постоянен контакт между родители и учители, навременна информираност на родителите и лесен достъп до информацията по всяко време.А училищните директори, които са изразили мнение, че системата не е необходима за тяхното училище, се мотивират с това, че училището е малко, че родителите не са заинтересовани и че системата ще доведе до допълнителен труд за учителите, посочва изследването на “Маркет линкс”.

В други училища пък се въвеждат строги изисквания, съобщава вестник “24 часа”. Ученикът няма право да демонстрира прояви на интимна близост в сградата, в района на училището и по време на час - пише в правилника на 32-а гимназия “Св. Климент Охридски” в София.

"При нас има деца от 1-и до 12-и клас и сме виждали как малките с жив интерес наблюдават как големите се гушкат по коридорите, а това не е възпитателно", обяснява директорката Нели Костова. Според документа учениците са длъжни оше да не се явяват с опасни обувки - маратонки с колелца и бутонки с шипове. Забранен също е пиърсингът по лицето.Едно от елитните видински училища - СОУ “Цар Симеон Велики”, пък определя като недопустими за учениците дълбоки деколтета, голи рамене, прекалено къси поли и шорти, бюстиета, носенето на обеци от момчета в сградата.

В Професионална гимназия "Васил Левски" във Видин пък разрешават правилникът определя изисквания към облеклото: полите и роклите да са не по-къси от 10 см над коляното; обувките на момичетата да са с ток, не по-висок от 4 см; блузите и ризите да са не по-къси от колана на панталона или полата; облеклото да не разкрива елементи от бельото, както и да не се носят къси панталони и джапанки.Добави коментар