Дървени кукли в носии

325
Дървени кукли в носии

За да се запознаят децата с българския фолклор

Жена от Шумен се опитва да наложи нова мода при детските играчки. В морето от вносни и невинаги качествени кукли тя се опитва да възроди любовта към българския фолклор.

Когато купуваме подарък за малко момиче, често пъти спираме пред отрупаните щандове с най-различни кукли, принцеси, русалки, различни анимационни героини.

В нито един магазин обаче не можем да открием кукла, облечена с българска автентична носия. Точно тази липса се опитва вече осем години да запълни Румяна Герчева от Шумен, съобщава Нова телевизия.

Най-голяма трудност среща при намирането на материали, защото трябва да са автентични – ризите да са от домашно тъкано платно, а конците да са памучни или копринени. Румяна харесва носиите от Шуменския край, те са предпочитани и от чужденците.

Радва се, когато и българи купуват за децата си ръчно изработени кукли, облечени в народни носии от различните региони на страната. Намира, че това е изключително стойностно, тъй като по този начин можем да разкажем на децата си как се е обличала българката преди години и какви дрехи са носили мъжете.Добави коментар