Далавера с храненето на ученици

94
Далавера с храненето на ученици

Филия с 4 г кашкавал за безплатна закуска

Мизерна филийка хляб с белезникава коричка от кашкавал и листче магданоз върху нея скандализира родители в Шумен, след като се оказа, че това е “сандвич” от безплатните закуски, предлагани на първокласниците в града. Ядосан баща решил да споделя всеки ден във Facebook какво яде в училище детето му. За мащаб и по-точна представа за размера на тестените закуски родителят е сложил до тях и батерийка от волт и половина с размер АА.

Училището е СОУ “Васил Левски”, но би могло да има още десет варианта за имена само в града, защото положението с безплатните закуски навсякъде е сходно, показа проверка на “Монитор”. Средно “безплатната закуска” струва 45 стотинки, обясни пред репортер на вестника директорът на “Васил Левски” Юлия Христова, която не знаеше за случая, но се зае с незабавна проверка. Сумата от около 45 стотинки се получава, когато се раздели т.нар. единен разходен стандарт от 70 лева за дете на броя на учебните дни в годината.

Репортер на “Монитор” се опита да възпроизведе сандвича от снимката в домашни условия. За целта настъргахме 4 грама кашкавал, който поръсихме върху филийка и загряхме в микровълнова печка, за да получим еднакво по площ и цвят петно върху хляба. За опита използвахме кашкавал от 8 лева, което дава себестойност на “петното” от 3.2 стотинки. Ако приемем, че една филийка струва грубо около 5 стотинки, себестойността на целия сандвич, без да броим магданоза (една връзка стига за две училища), излиза 8.2 стотинки на ученик.

Така се получава, че фирмите, които осигуряват закуските, надуват цените до 4 пъти, в зависимост от разходите им за труд. По-добре този вид хранене да се премахне, защото училището не е място, където децата да идват заради безплатната закуска, коментираха пред “Монитор” педагози, които не пожелаха да бъдат цитирани.

Децата идвали с доста парички на училище и имали различни възможности и вкусове и раздаването на храна, като скандалния сандвич, било разпиляване на държавни средства. Според родители и учители по-добре било сумите да се дават във вид на режийни, които да намаляват цените на закуските в училищните барчета и закусвални, както е било преди години.Коментари

Коментар: 2

Дъщеря ми от тази година е в испанско училище. Има седмично меню за за храна от вкъщи, което стриктно трябва да се спазва по дни. В понеделник приготвяме закуска по желание, вторник - сандвич с някакъв плод, сряда- млечен продукт- кисело мляко или друго по желание, отново с плод, четвъртък - сандвич с плод, петък- бисквитки с някавки ядки, или сушени плодове (нещо енергийно, по желание), отново с плод. Всяко училище, задължава родителите с подобни менюта, освен ако не искаш да си платиш за храна в стола ( закуска,обяд или двете.), като цените са различни по месеци. За тази година обяда варира между 80 и 100€ на месец. Изглежда задължаващо, но сам спокойна, че знам с какво с храни детето ми. Няма павилиони за храна в училищата.

Коментар: 1

В нашето училище(пак в гр.Шумен)още пък въобще ги няма тия закуски,но миналата година даваха тестени,опаковани закуски и небяха лоши.А това,че децата ходят с много пари не се отнася за всички.


  • 1

Добави коментар