Да те бият в училище

301
Да те бият в училище

Учителка счупи ръката на ученик с пръчка, родители я подкрепят

Учителите в хасковското с. Динево влизат с пръчки в час, а възпитаването с бой на непослушни деца е по-скоро практика, отколкото инцидент. Това стана ясно от думите на петокласника Огнян, който е със счупена ръка, след като 63-годишната учителка по български и руски език Виолета Николова го удари.

„Зад мен се лигавеха, мияукаха... Попита ме „Какво написа” и ме удари”, разказа момчето. По думите му учителката и друг път е влизала в час с пръчка, но по-малка и по-тънка. Не се притеснявала и да я използва спрямо децата: „Но с причина – когато госпожата дава команди, те не изпълняват”. Самият Огнян също ял бой и преди, „ама с причина”.

Петокласникът каза, че и други преподаватели от ОУ „Христо Ботев” носели пръчки, „но само за респект”. Янко Михайлов, баща на момчето, каза, че не е чувал от сина си за предишните случаи на учителска агресия в час. Според него, каквото и да правят децата, носенето на пръчки не е оправдано.

Михайлов каза, че учителката признала пред него, че е ударила Огнян, но след това от инспектората се опитали да потулят случая. По думите на мъжа, служителите го увещавали да не подава жалба, а след това ортопед, чиято жена работи във ведомството, твърдял, че ръката на детето не е счупена. . „Силно се надявам, че докторът е некомпетентен, не го прави нарочно”, каза Михайлов, който след това събрал мнения на няколко специалисти.

На извънредната родителска среща вчера стана ясно, че всъщност част от родителите подкрепят по-суровото отношение към собствените им деца. „Ако се беше случило с техните деца, тази госпожа нямаше да излезе жива от училището. На чужд гръб и сто тояги са много. Че има такива родители – толкова им е мисленето”, каза бащата.

За употребата на помощни средства призна и директорът Ясен Коязов пред bTV. Според него, макар че „по принцип с пръчка не трябва да се влиза”, „всеки според часа си може да прецени да я използва като показалка...”.

Той разказа и обстоятелствата около конкретния инцидент: „Госпожата обяснила, че децата не са слушали и искала да въдвори ред и без да иска го ударила”. Коязов допълни, че „самият факт, че е влязла с пръчка с такива размери не може да я оневини”, особено предвид, че Николова „с такава пръчка не се е разкарвала друг път”.

С лепенки и розов плакат, директорът на ОУ „Христо Ботев” и класният ръководител на Огнян обявиха, че школото, където деца ядат бой „само с причина”, се включва в Световния ден срещу тормоза в училище.Добави коментар