Да подстрижем детето сами

5013
Да подстрижем детето сами

Как да поддържаме детската коса

Някои бебета се раждат без коса, други пък поразяват акушерите с буйната си грива. И едното, и другото са нормални явления. Гъстотата на косата и цветът й ще се уточнят значително по-късно. В тази статия ще обсъдим въпроса как трябва да се поддържа детската коса и трябва ли да се подстригва.

На ембриона започва да му расте коса в началото на третия триместър от бременността. Някои бебета се раждат с гъста коса, а други – напълно плешиви. Наличието или отсъствието на коса е най-вече генетично обусловено. На ранен етап няма начин да разберете доколко гъста ще е косата на вече порасналото дете и какъв цвят ще е тя. Косата приема окончателния си вид и оттенък приблизително на 3-4-годишна възраст.

Първата прическа

Бебешката косичка е много тънка, със слабо формирана луковица в корена. През първите три месеца от живота на детето ще забележите оредяване на косата по слепоочията и тила – местата, които се подлагат на триене най-често. Косата се обновява на третия-шестия месец, като на мястото й пониква преходна коса, нещо между бебешка и нормална.

Да бръсна или не?

Според едно разпространено поверие, ако първата бебешка косичка бъде обръсната, детето ще има красива и гъста коса. Днес този мит е доказано безпочвен. Освен това педиатрите не препоръчват бебетата да се бръснат, тъй като съществува риск да бъдат повредени космените фуликули. Ако пък бебето има лишеи (себореен дерматит) тази процедура е крайно противопоказна.

За сметка на това подстригването е безобидно и никой лекар няма нищо против него. 

Вижте тук как да подстрижете детето самиДобави коментар