Да побеждавам и да губя

133
Да побеждавам и да губя

Какво да спортува детето ни?

Спортът е здраве. Тази максима важи в пълна степен както за децата, така и за възрастните.

Спортът оказва изключително положително въздействие върху растежа и развитието на вашето дете, а също така развива неговите способности да изгражда по-добри взаимоотношения с връстниците си.

На спортните площадки и стадиони децата не само развиват своята координация, рефлекси и мускулатура, но също така се учат да подчиняват себе си на колективни цели и може би най-важното – учат се да побеждават и да губят.

Въпреки това много родители са сериозно притеснени, че децата им не проявяват интерес към спортни занимания, странят от връстниците си в колективните игри или пък се връщат разплакани при вас, когато все пак сте ги убедили да се включат в някакво колективно спортно занимание.

Ето няколко съвета, които могат да са ви от полза в тази насока:

1. Спортувайте и вие

Спортувайте вие, като родители, и играйте спортни игри с децата си. Вие сте най-значимите модели на подражание за вашите деца.

Отношение от типа “аз съм вече прекалено стар за спортни игри, имам други по-важни ангажименти, игрите са за деца” ще постигнат точно обратния на желания ефект.

За всеки възрастен спортът е не по-малко полезен, отколкото за децата. Ако вие самите не спортувате в свободното си време и не искате да участвате в игрите на децата си, то не очаквайте от тях да проявяват сериозен интерес към спортните площадки и стадионите.

2. Детето само да си избере спорта


Не налагайте на децата си с какъв спорт да се занимават. Наблюдавайте ги. Вашите любими спортове не винаги са тези, към които децата ви проявяват естествен интерес.

Наблюдавайте реакциите на детето си към телевизионните предавания на спортни събития и спортните новини, заведете го в спортен магазин и вижте към кои артикули то проявява интерес.

3. Далеч от несбъднатите си амбиции!

Не се опитвайте чрез детето си да компенсирате ваши несбъднати желания. Например, ако вие или съпругът/ата ви сте дребни на ръст, може би не е добра идея да искате от детето ви да тренира баскетбол на всяка цена, особено ако то не проявява интерес към този спорт.

Генетичното “наследство” е нещо, което трудно може да се промени, дори с тренировки по 5 часа на ден. А и в крайна сметка няма нищо лошо в това, че както и вие, и детето ви е по-дребно на ръст от връстниците си. Научете себе си и децата си да се приемат такива, каквито са.

4. Играйте вкъщи с детето си


Измисляйте игри със състезателен елемент за децата си и ги играйте с тях. Играйте и популярни игри от състезателен характер. Това ще провокира у детето ви желанието за победа в съревнованието и ще възпита в него спортен дух и стремеж към усъвършенстване на качествата си.

5. Не бива да губите умишлено!

Стремете се в игрите да присъства по-голяма доза късмет за сметка на уменията (например игра на зарчета, играта “война” на карти и др.). Така ще сте по-равнопоставени с детето си и няма да се налага умишлено да губите от него, за да не му насаждате пораженческа психика.

Не бива да губите умишлено от детето си, защото така му вменявате чувството за непобедимост, а загубите са неделима част както от игрите, така и от живота. И желанието за усъвършенстване на уменията се постига в много по-голяма степен след претъпени спортни поражения, отколкото след нескончаеми “подарени” победи.

6. Не очаквайте от детето си да стане спортна звезда

Това зависи само от него и с течение на времето ще стане ясно дали това ще се осъществи. Осигурявайте необходимите условия (артикули, тренировки, допълнително време), в случаите, когато детето ви проявява нарастващ интерес към практикуването на даден спорт. Дайте му шанс за развитие и нека то само да прецени къде е таванът на спортните му възможности.

7. Не се притеснявайте, ако детето бързо загуби интерес към дадено спортно занимание


Понякога да гледаш отстрани или по телевизията изглежда много по-интересно, отколкото да играеш самата игра. Дайте възможност на детето си само да опита различни видове спорт и да прецени кои спортни занимания са най-подходящи за него.

8. Поощрявайте и насърчавайте децата си

Дори големите спортисти имат нужда от фенове и публика. При децата е същото. Бъдете техните най-верни фенове, когато те имат важна спортна изява. Подкрепяйте ги, дори когато не се справят много добре.

Не бъдете критични към техните загуби и неуспехи. Опитайте се внимателно да им обясните, че те са неделима част от спорта и живота. Ако е необходимо, тренирайте с тях след претърпяна загуба или неуспех. Това ще ги мотивира допълнително следващият път да се справят по-добре.

9. Насърчавайте отборния дух и колективизма

Играйте с детето си на игри и спортни занимания, в които има отбори от по няколко състезателя. Обяснете му, че в крайна сметка отборното представяне е по-важно от индивидуалното. За детето трябва да е по-важно, че отборът му е победил, отколкото това, че то не се представило по най-добрия начин.

Обяснето му също така, че няма значение, че някой е дал всичко от себе си, но отборът му е загубил. Не бива да се търси персонална вина за загубите – целият отбор, като цяло, е трябвало да се представи по-добре, за да спечели съревнованието. А понякога дори това не е достатъчно и просто трябва да приемем, че в конкретната игра другият отбор просто е по-добър от нашия, но за сметка на това ние можем да го победим в друго спортно съревнование.Добави коментар