Да овладеем хиперактивността

111
Да овладеем хиперактивността

Проблемът е разрешим

Проблем с хиперактивно дете от Варна получи широк обществен отзвук миналата седмица. То се държи агресивно към своите съученици, а при последния побой в класната стая пребито момиченце е било прието в болницата с комоцио.

“Трябва да се направи диагностика и ако то е болно дете, трябва да му се гледа по различен начин. Хиперактивното дете е неовладяно дете и е склонно към прояви на агресия”, коментира пред ТВ7 детският психолог Димитрина Проданова.

Агресията може да се дължи на проблеми вкъщи. Децата не могат да изразяват чувствата, които им тежат и реагират първосигнално, обясни тя. По думите й най-важното е всичко да започне от възпитанието у дома. Най-често детето може да е агресивно, защото не се чувства разбрано или различно. Може да е агресивно и ако има някакво заболяване, добави специалистът.

“Първите наченки на хиперактивност са на 4-5 години, но стават най-видими като тръгне на училище. За мене хиперактивността е здравословен проблем и на такива деца трябва да се гледа като на деца, които трябва да се лекуват", твърди Димитрина Проданова. Мнението й е, че ако на тези деца се обърне внимание навреме, те се справят с проблема.Добави коментар