Да научим детето на ред

628
Да научим детето на ред

Как?

Малко деца обичат да чистят и подреждат, което не е учудващо, като вземем предвид факта, че и сред възрастните рядко се намират фанатици в това дело. И все пак, да чистиш и подреждаш е полезен навик, който можете да създадете и възпитате у детето си.

Най-подходящото време да пристъпим към създаването на този сериозен навик е ваканцията, но може и по всяко друго време. Впрочем, не е чак толкова сложно, колкото изглежда.

Защо по време на ваканцията? Не само защото през лятото нещата се вършат с по-голямо удоволствие, а и защото детето не може да се оправдава с многото домашни и липса на време.

Е, ваканцията свърши, но и през учебно време не би трябвало да е проблем детето да си създаде навик да чисти и подрежда нещата си. Предлагаме ви няколко полезни съвета:

1. Колкото по-малко е детето, толкова повече въвличането в домакинските и домашните работи трябва да напомня игра. Малките деца едва ли биха могли да схванат смисъла и значението на думата „отговорност“ или „къщна работа“. Но пък на „помогни на мама“, която „не може сама“ нито едно дете няма да откаже. Събирането на разхвърляните играчки може да се превърне в продължение на играта, ако събирането им не е просто в шкафа или в ъгъла, а в красив сандък „от приказките“.

2. Задачи според възрастта – това е тайната на успеха. Детето трябва да е в състояние да се справи само с това, което сте го помолили да свърши. Така му давате и повод да се гордее със себе си. Детето до предучилищна възраст е достатъчно само да го молите да си събира играчките и да подрежда дрехите и вещите си. Първокласникът може да се научи да чисти пода с парцал или прахосмукачка, да полива цветята и да си оправя леглото. За да не останете без чаши и чинии, карайте само големи деца да мият посудата.

3. Поощрението – този деликатен манипулативен акт – то винаги е много ефикасно, това се знае от всички възрастни. Можете да въведете „система на заплащане“ - специална касичка за монети. Не е необходимо да заплащате на детето за всяко почистване, но можете да пускате в касичката някакви дребни парички за всяко полезно дело, което се е сетило да свърши само. А когато се натрупат повече пари, можете заедно да счупите касичката и – право към магазина за играчки! Така детето ще разбере, че си е заработило само играчката, с продължителен труд. Това с касичката е по-полезно, отколкото еднократните спорадични „заплащания“. Впрочем, въпросът за това добре ли е да се мотивират децата с пари, за да вършат всекидневните си задължения, напоследък е предмет на разгорещени спорове във форумите за възпитание на детето, така че ще трябва сами да си решите дали е добра идея, или не.

4. Фактът, че не е задължено, а има избор, ще помогне на детето да се примири с мисълта, че да се помага на мама и татко така или иначе е наложително и задължително, така че го оставете само да реши кога и как да се включи с помощта си. Някои деца предпочитат да чистят с прахосмукачката, други – да избършат чиниите, след като вие ги измиете, трети – да поливат цветята и да бършат прах... Предложете на децата сами да изберат свои любими постоянни задължения.

5. Децата обожават колективни, съвместни занимания. Да избършеш пода е по-весело, ако мама върши същото в същото време. Затова е важно в началото да си поделяте с детето работата по „новите му задължения“.

6. Ако живеете извън града или имате двор, най-добрата работа за детето е на свеж въздух. Пък и на детето ще му хареса повече работа навън, отколкото да чисти вкъщи.

7. Много деца проявяват интерес към приготвянето на храната. Поощрявайте детето, научете го как се приготвят разни ястия, нека работата в кухнята не остава загадка за него и скоро приготвянето на сутрешната закуска ще се превърне в неговото любимо занимание, а не ваше. Също така повечето деца обичат да вършат т. нар. „механична работа“ в кухнята, например рязането на зеленчуците за салата.

8. По-големите деца, които ще се отделят от вас, например за да учат в друг град или даже друга страна, е задължително да усвоят някои по-трудни домакински навици: пране, гладене, смяна на спално бельо, приготвяне на някои не толкова сложни ястия...

9. И последен съвет: Спомнете си как беше във вашето детство. Кое ви харесваше и кое – не? Спомняйки си за себе си, когато сте били на възрастта на детето си, по-лесно ще намерите идеалния подход към въпроса за домашните задължения на вашия наследник.Добави коментар