Да научим детето да общува с непознати

484
Да научим детето да общува с непознати

Полезен ли е съветът: не говори с тях?

Светът е опасен. Малките деца не знаят как да общуват с непознати и какво може да очакват от тях. В същото време непознатите са навсякъде – в магазина, на детската площадка, в парка и т.н.

Повечето от тях са обичайни граждани, които бързат по своите дела, но има и такива, които не са безопасни – те имат лоши намерения.

Поради това решихме да предложим няколко основни съвета как да подготвите детето си за срещата с непознатите хора.

Разкажете на детето що е то непознатият – а също така и какъв може да бъде той. Вашите собствени родители едно време може да са ви учили да не разговаряте с непознати. По-често това е доста положителна практика.

В същото време трябва да си дадем сметка, че невинаги може да оценим един човек дали е добър или лош. Външността лъже. Горчивият опит сочи, че лошите хора понякога имат приятна визия и доста залъгваща реч. Най-важната задача пред родителите е да научат децата да разпознават хората, на които може да се доверят.

Понякога с непознати хора трябва да се говори

Научете детето, че когато му е необходима помощ, то не бива да се страхува да я потърси. Например ако се загуби в магазина, парка или по пътя от вкъщи до училище.

Често децата не бива да се пазят само от непознатите

Децата може да бъдат подложени на насилие не от страна на непознати, а от хора в своето обкръжение. Това може да са съседи, учители, дори роднини. Важно е да обясните на детето, че нетипичното поведение на познати хора също трябва да бъде избягвано и съобщавано.

Трябва да учим децата да бъдат внимателни, но не да се боят от всичко наоколо

Има опасности, но те не бива да карат детето да се страхува от света. Пазете детската психика на първо място. Второ, не усложнявайте процеса на общуване с околните.Добави коментар