Да нарисуваме силуета си

223
Да нарисуваме силуета си

Увлекателни занимания в домашна обстановка

Играта у дома е нещо, което може да доскучае в определен момент. Особено през зимата. Но сега сме в друг сезон, нали? Почти всички свободни часове от деня децата прекарват навън. Случва се обаче да завали, а това дава поводи за нови хрумвания как да прекараме весело с децата.

Идеята ни е простичка, изисква само да се снабдите с бели чаршафи или листове и пособия за рисуване.

Препоръчителна възраст на участниците: 2 години и нагоре. Благодарение на това упражнение, децата започват да изучават телата си и да се замислят върху това къде са ръчичките, защо са там, защо са две и т.н. Един ден така голямата ми дъщеря, 3 години, заключи, че краката са залепени за дупето, а главата е залепена за... На мен бе оставена възможността да кажа за какво е залепена тя.

Готови ли сте за това опознавателно пътешествие?

Необходими материали:
Голям лист хартия/тапети или друго нещо, което ще ви послужи (например чаршаф)
Скоч
Флумастери
Боички
Четки за рисуване

Инструкции:
1. Прикрепете хартияза за пода с помощта на скоча.
2. Помолете детето да легне върху хартията и да разтвори встрани крака и ръце. Може да застане в забавна поза също така.
3. Очертайте силуета на тялото на детето.
4. Предложете на детето да нарисува във вътрешността на силуета – дрехите, лицето си и т.н.
5. Оцветете рисунката.
6. Оставете я да изсъхне и я увесете на стената.

При по-големите деца можете да поставите задача на детето да нарисува добре чертите на лицето – очи, нос, уши. А защо не и вътрешните органи – но това вече е задача, за която дори и на вас може да ви притрябва учебника по биология.Добави коментар