Да намериш себе си

139
Да намериш себе си

Как да помогнете на детето да открие собствената си идентичност

Децата развиват идентичността си, като постепенно научават какво харесват от заобикалящата ги среда, кое обичат, какво ги притеснява и какво ги радва. За тази цел обаче - както за всичко останало, децата имат нужда от вашата помощ. Основната ви задача е да наблюдавате внимателно поведението на детето, да се научите да го тълкувате и да разбирате настроенията, изборите и предпочитанията му, оставайки свобода за изразяването им.

Всичко в поведението на детето говори за личността, която развива - избора на дрехи, рисунките му, предпочитаните играчки, избора на приятели. Достатъчно е да ги забелязвате и да не забравяте да задавате важните въпроси.

Ако дъщеря ви има неразбираем за вас стил на обличане (появата му при малките дами може да е факт и на 2-годишна възраст), вместо да налагате собственото си разбиране по въпроса, попитайте защо - защо избира това, какво й харесва и т.н. Или пък синът ви предпочита да футбола пред уроците по четене (това, всъщност, не е толкова необяснимо), вместо да се ядосвате, опитайте да разберете какво харесва в играта, защо я обича, какво му дава.

За да дадете правилната подкрепа на детето си - целта на всеки родител, трябва да го познавате и да сте наясно с всеки етап от развитието на личността и интересите му.

Какво може да направите?

1. Следете поведението на детето и го анализирайте.
2. Питайте го защо избира и харесва конкретни неща.
3. Предлагайте избор между дейности, за които знаете, че ще му харесат.
4. Позволявайте му да избира храната и дрехите си (в рамките на разумното, разбира се, поне докато не порасне достатъчно).
5. Одобрявайте собствения му стил, дори и да е различен от вашия.
6. Вслушвайте се в идеите и предложенията му и не налагайте своите.
7. Предлагайте му възможности да открие талантите си - рисуване, музика, спорт и т.н.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар