Да лекуваме децата с книги?

134
Да лекуваме децата с книги?

Кой е любимият герой от книгите на вашето дете?

Характерно за американските учени е, че отделят съществено внимание на въпросите за психическото и емоционалното здраве на децата. Според статистически данни, повече от половината родители в САЩ изпитват проблеми, като например – деца, които имат трудности със социалната адаптация или пък изпитват страхове.

Специалисти от един от университетите в САЩ препоръчват на родителите като средство за решение на проблемите да се изпомзват примери с художествени герои. Към този метод е подхождало не едно поколение родители. В наши дни обаче са много родителите, които негрижират този метод на лечение. Причината за това се крие в технологичния прогрес и загубата на интерес към книгата.

Според учените, четенето и разговорите на тема литература все още представлява един от най-ефективните методи за корекция на поведението. Често детето се бои от едно или друго поведение и оценката на околните за него, или пък не знае как да реагира в различни ситуации. Добре подбраното литературно произведение може да даде пример, който да улесни разбирането и проблемите с адаптацията при децата.

Освен това адекватно подбраната литература понижава агресивността у децата, създава им навици за общуване и т.н.

Любопитно да споменем е наблюдението на учените относно предразсъдъците на възрастните. Родителите, които обичали да четат, били уверени, че децата им ще се увлекат по четенето на книги. В същото време родителите, които не четат литературни произведения, а и в детството си не са се увличали по четенето, твърдели, че децата ще игнорират книгите не само като средство за самоанализ, но и като предмет, на който можете да се посвети време.Добави коментар