Да говорим за секс

100
Да говорим за секс

С децата

Как да говорим с децата за секс? Това е много важен въпрос, а също така – въпрос, който много родители не задават. Те може би смятат, че ще се случи естествено или че, когато му дойде времето (по-късно, разбира се) ще обяснят нещо за птичките и пчеличките и ще приключат темата.

Междувременно, докато родителите чакат “да му дойде времето” или да открият правилния подход, децата са бомбардирани с информация за секса от всички посоки – телевизия, поп и фолк музика, приятели, печатни медии, филми, интернет...

Ако това са основните източници на информация, вашите деца могат да стигнат до разбиране за секса, което е погрешно и базирано на ценности, различни от вашите собствени, предупреждава zdrave.bg.

Специалистите казват, че не може да чакате децата да ви попитат. Те може би искат да знаят, но се притесняват и се чувстват неудобно да повдигнат темата. Затова най-добрия начин за родителите да създадат “отворена линия” по темата, е да започнат да разговарят с децата рано и да говорят с тях често.Много родители обаче не знаят как да започнат. Един добър начин е като първо изследвате за себе си собствените си идеи и ценности за секса и тогава да прецените какво искате да предадете на децата си.

Естествено, за родителите може да е доста трудно да повдигнат въпроса, но след като веднъж разтопите леда, става доста по-лесно и усилията ви ще бъдат многократно възнаградени.

Психолози твърдят, че когато децата минат в тийнейджърска възраст, тези сред тях, които вземат най-мъдрите решения относно секса, наркотиците и алкохола, са именно децата, които могат да заявят: “Аз мога да разговарям с родителите ми по тези въпроси.”Коментари

Коментар: 2

Az ne govorq s moite roditeli za sex. Mislq,che ne e pravilno,razbira se. No te wse pak uspqha po drugi nachini da me vyzpitat dostatuchno dobre i da me nauchat kak da se pazq ot vrednite neshta- v tova chislo i riskovete na sex-a,alkohola i narkoticite.

Коментар: 1
секс

Колкото по-рано и откровено обясним на детето за секса, толкова по-добре ще ни разбере. Иначе ще научи от телевизията или от приятели. А най-важно е да се обясни за презервативите.


  • 1

Добави коментар