Да, 8-годишното ви дете трябва да може да пуска пералня

432
Да, 8-годишното ви дете трябва да може да пуска пералня

Ако сте си мислили преди как ще стимулирате децата си да помагат у дома, но с времето все отлагате задачите, може би е време да преосмислите стратегията си

Ако сте си мислили преди как ще стимулирате децата си да помагат у дома, но с времето все отлагате задачите, може би е време да преосмислите стратегията си. Истината е, че днес много майки и татковци вярват, че децата им са твърде заети с домашни и извънкласни курсове, за да бъдат обременени с домакински задачи. Но според експерти възлагането на такива задачи е добър начин да създадете отговорност в детето си, да изгради характер и да му създадете полезни навици.

Ето какви задачи може да им възлагате в различните възрасти:

От 18 месеца до 3 години децата искат да бъдат "големи" и тази фаза на независимост е перфектен момент да започнете да им възлагате домакинските задължения – например да държи кърпата докато чистите или да пренесе нещо от една стая в друга.

От 4 до 5 години оставете детето си да изпълнява малки задачи самостоятелно, като да подреди играчките.

От 6 до 8 години вече трябва да се установяват седмични задачи – да сгъва прането, да сортира, дори да пусне и пералнята.

След 8 години може спокойно да му възлагате задачи свързани с готвенето, със слагане и вдигане на масата, както и да изхвърля боклука.

Най – важното е да създадете навици, които ще му бъдат за цял живот и ще му помагат в живота занапред.Добави коментар