Четиригодишните на училище, ако няма детска градина

39
Четиригодишните на училище, ако няма детска градина

Държавата дава 6 млн. лв. за освобождаване на родителите от такси

Четиригодишните хлапета, които трябва да бъдат обхванати в задължителна предучилищна възраст следващата година, ще могат да провеждат заниманията и си в школата. Децата ще влизат в класните стаи само когато в населеното място няма детска градина, в която да се обучават. Това става ясно от проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, който е публикуван за обществено обсъждане.

В момента предучилищните групи на 5- и 6-годишните също могат да бъдат в училище. За целта школото трябва да е осигурило всички условия, които хлапето ще има в детската градина. В 15-о СУ „Адам Мицкевич“ в столицата има сборна предучилищна група. Една от класните стаи е боядисана в шарени цветове, оборудвана с килим, на който децата да отмарят, кът с игри, осигурени са и книжки за упражнения, обясни пред „Монитор“ директорката на школото Ваня Минева.

Тя уточни, че първоначално са поставени и легла, но следобедните часове в тях оставали да спят само 2 хлапета. „Родителите идваха и вземаха децата на обяд и леглата оставаха празни. Затова решихме да нямаме целодневно обучение“, допълни Минева. Според директорката на 15-о СУ обхващането и на 4-годишните в предучилищна възраст ще помогне децата да получат по-добра подготовка за първи клас. Затова и от училището са направили подписка в негова подкрепа. „Когато децата се подготвят 3 години, ще имат по-добри резултати, ще получат по-добро възпитание, ще научат езика, ако за тях българският не е майчин“, заяви Минева.

65 440 хлапета трябва да имат навършени 4 г. до края на календарната година, според данни на НСИ. За да имат децата равен достъп до образование, ще бъдат отпускани средства за подпомагане на заплащането на дължими от родителите такси за ползване на детски градини. Те обаче няма да бъдат давани на настойниците на децата, а директно на детските градини. От мотивите на проекта става ясно, че за тази цел от държавния бюджет са предвидени 10 млн. лв. Според предварителните разчети за частично или пълно заплащане на таксите на децата ще бъдат необходими около 6 млн. лв. С тях ще бъдат компенсирани бюджетите на общините за непостъпилите приходи от такси за посещение на детски градини.

Общините ще имат грижата да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование до началото на учебната 2022/2023 г, става ясно от предходните и заключителните разпоредби. Мярката обаче ще се прилага само в населените места и общините, които са осигурили условията за осъществяване на задължителното предучилищно образование, след решение на съответния общински съвет, при съгласуване с родителите или настойниците им и с възможност за максимално включване в задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст.

Добави коментар