Четете ли книги на детето си

285
Четете ли книги на детето си

Международният ден на детската книга е подходящо начало

Четете ли книги на детето си? Днес е подходящият ден да започнете - 2 април е Международният ден на детската книга. И рожденият ден на Ханс Кристиян Андерсен.

Ако си мислите, че детето ви е прекалено малко, за да слуша приказки, значи грешите. Изследванията показват, че при новородените гласът на четящите родители действа много успокояващо. За играта на бебето пък са много подходящи гумените книжки с картинки, които може да дъвче и да вземе със себе си в коритото.

В периода на проговаряне четенето на книги е особено важно за развитието на речника на детето. Учете животните или частите на тялото с книжките през деня, а вечер четете приказки за приспиване. Изберете книги с твърди корици, за да не се налага да ги сменяте всяка седмица. Ако приказката преди сън стане семейна традиция, детето ще чака с нетърпение часа за лягане и няма да капризничи.

Не забравяйте, че с книгите развивате въображението на мъниците и разширявате кръгозора им. Обогатявате общата им култура и ги подготвяте за трудните уроци в училище. Подбирайте четивото според възрастта. На много от съвременните детски книги пише за колко големи деца са предназначени. Да не говорим, че изборът е повече от богат - книжки със звуци и бутони, панорамни книги, книги игри и много други.

Един добър вариант да кажете "лека нощ" на детето си е с приказките на Ханс Кристиан Андерсен. Датчанинън, роден на 2 април 1805 г., е известен в цял свят с „Храбрият оловен войник“, „Снежната царица“, „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“, „Грозното патенце“ и други. Книгите му са преведени на повече от 150 езика и вдъхновяват множество пиеси, балети, игрални и анимационни филми.

За да обогатите семейната библиотека и да създадете забавление на децата си, през уикенда можете да се включите в отбелязването на Международния ден на детската книга. В София това ще стане на 2 и 3 април от 11 до 16 часа около езерото Ариана. Деца и родители ги очакват срещи с автори, художници, представяния на книги, изпълнения на детски вокални и танцови групи, игри и състезания.

На специализирана изложба-базар 29 български издателства ще представят най-новите си книги за деца, както и празнични промоции и автографи. Празникът е част от кампанията „Походът на книгите”, организиран от Асоциация "Българска книга" в партньорство със Столична община, Българската библиотечно-информационна асоциация и Българската национална телевизия.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4

1zqjzn'"(){}:/1zqjzn;9

Коментар: 3
1zqjzn'"(){}:/1zqjzn;9

Коментар: 2
Коментар: 1

  • 1

Добави коментар