Честит рожден ден, Неси!

116
Честит рожден ден, Неси!

Чудовището от шотландското езеро

Неси - симпатичното чудовище от езерото Лох Нес, за което се носят хиляди легенди и за чието съществуване никой до днес не е успял да предостави убедителни доказателства. Всъщност 2 май е считан за рожден ден на Неси, защото на този ден през 1933 г. за пръв път е съобщено за появата му.

Предположенията за чудовището са, че то е плезиозавър. Или поне на това отговарят описанията на хората, които твърдят, че са го виждали. То е животно с овално тяло, дълъг врат и малка опашка и пасва на плезиозаврите - морски хищници, живели през Мезозойската ера.

Родното място на Неси е езерото Лох Нес - най-голямото от трите езера в Северна Шотландия. Дълбоко е около 600 метра, с дължина 23 км и ширина около километър. Неговите особености са много тъмните води и големите вълни, често над три метра. То е на около 10 хиляди години и е възникнало в края на ледниковия период.

Днес Неси е една от най-известните атракции в Шотландия. Стотици туристи се тълпят на езерото с надеждата да зърнат чудовището. Според някои песимисти легендите за него са измисляни и разпространявани от туристическите агенции в района. Което, разбира се, не е доказано и Неси си остава една от загадките на нашето съвремие.Добави коментар