Частните уроци

158
Частните уроци

Доходоносен бизнес не само у нас

Частните уроци се развиват като мултимилиарден бизнес в Европа. Само родителите във Франция и Германия отделят повече от 3 млрд. евро годишно за допълнително обучение на децата си.

Това показват данните в доклад, изготвен за Европейската комисия и цитиран от bTV. България не прави изключение, но дейността все още не е попаднала в полезрението на данъчните.

До частни уроци родители и ученици прибягват най-често в годината преди задължителните матури и кандидатстудентските изпити. Справка в интернет показва, че изборът е голям.

Цената на един учебен час в домашни условия варира между 8 и 30 лева. Курсът на обучение понякога продължава с месеци. У нас приходите от този вид дейност, засега, остават в сектора на сивата икономика.

"Практиката до този момент не е измислила някакъв работещ вариант. Може да се подават сигнали от деца, родители, съседи и ние да направим проверка. Досега обаче такъв официален сигнал не е постъпвал, така че, засега, нямаме никакъв опит", призна Калина Радоева, старши експерт "Връзки с обществеността" към ТД на НАП - гр. Велико Търново.

Статистиката сочи, че 20% от родителите в Австрия плащат за допълнителни уроци. Три млрд. евро годишно отиват за частни учители само във Франция и Германия.

Двайсет процента от семейния бюджет, за допълнително обучение на децата си, отделят гръцките ни съседи. У нас статистика за „образованието в сянка" все още няма.Коментари

Коментар: 5
Коментар: 4
Коментар: 3
Коментар: 2
Коментар: 1
TBTEUFUzMD

It was dark when I woke. This is a ray of snunshie.


  • 1

Добави коментар