Чакате проговаряне?

495
Чакате проговаряне?

Ако ви притеснява мълчанието на детето ви

Искате детето ви да проговори... сега. Съседското вече крещи цели изречения на майка си, а вашето съкровище упорито мълчи. Какво да направите?

Всяко дете е различно

Ето и първата ви грешка - да сравнявате вашето с другите деца. Всяко от тях е различно - в прохождането, сядането на гърне и проговарянето. Педиатрите посочват като приблизителна възраст година и половина за произнясане на първите словосъчетания от думи. След като навърши две години, детето трябва да има активен речник между 30 и 50 думи.

Всичко това обаче са условни граници. Може момиченцето на сестра ви да проговори на годинка и половина, а момченцето на приятелката ви - чак на две. Недейте да натоварвате детето си с очаквания - в дипломата му няма да пише кога е проговорило, а и това не е сред изискванията за високоплатена работа. Ако все пак мълчанието му ви притеснява, ето някои неща, които можете да направите.

Говорете му

Разговаряйте с детето като с възрастен. Обяснявайте му всяко действие от вашето ежедневие, показвайте му предметите около него и ги назовавайте. Когато излезете на разходка, го накарайте да обърне внимание на околната среда - показвайте му птичките и имитирайте техните звуци, минаващия камион, котето на съседския прозорец. Дори и да не говори в момента, детето запомня много от неща, които му казвате и ще ви изненада съвсем скоро.

Четете му

Никога не е рано, за да започнете да четете на детето си. Бебето обича да слуша гласа ви - той го успокоява. Малкото дете се заглежда в картинките и се забавлява от смяната на интонацията ви. А по-голямото дете вече има любима приказка и всяка вечер я чака с нетърпение. Така че нека четенето да започне сега.

Външната среда

Дайте възможност на детето си да общува с повече хора. На мъника голямо впечатление ще му направят различните гласове, начина на изразяване и промените в тембъра. Малкият ми син започна да казва едни от първите си думички, слушайки един съсед. И до днес не знам какво го е привлякло в него. Не забравяйте и силата на имитацията. Ако детето ви общува повече с вече проговорили деца, то има вероятност неговата собствена реч да се развие по-бързо.

Чакайки детето си за проговори, не забравяйте, че всички сме различни - сред нас има бърборковци и мълчаливци. Индивидуалността на детето ви е важна и ако това означава, че то повече ще наблюдава и по-малко ще говори - приемете го.Добави коментар