Бум на ухапванията от кърлежи в София

139
Бум на ухапванията от кърлежи в София

Нормално е май и юни да има повишение. То върви паралелно с времето – затоплянето, влагата

Бум на ухапванията от кърлежи има в София, съобщи bTV след сигнали и снимки от нахапани зрители на редакционната им поща.

„Оплаквания от нахапани столичани започнаха да се появяват и във фейсбук групите на кварталите. „С риск да стана досадна с тази тема - вчера две малки деца са се прибрали от разходка във Военната с 4 едното и с 5 кърлежа другото! Страшна напаст са тази година, пазете се и оглеждайте себе си и децата внимателно. Корекция: от група от 6 деца общо 13 кърлежа! Родителите ще пишат до Общината, въпреки че паркът на Военната си е собственост на Академията, така че надали Общината има право да пръска там, дори и да имат желание... Ще следя казуса“, написа потребителка в групата на район „Оборище“ в социалната мрежа.

„Нормално е май и юни да има повишение. То върви паралелно с времето – затоплянето, влагата. Това стимулира развитието на кърлежите. Този бум ще трае още няколко седмици“, каза новият директор на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Тя апелира хората да избягват неокосени тревни площи и да преглеждат себе си и близките си за ухапвания на кърлежи след всяка разходка.

„Заразени кърлежи от свалените са между 20 и 25%. Видът кърлеж с лаймска болест най-много се привлича от човека и свалените от хората – 95% от тях са именно такива“, каза Христова. По думите й около 20% от кърлежите успяват да предадат инфекция след ухапване, което означава, че около 4% от ухапванията водят до заразяване. Този риск се увеличава колкото по-дълго време стои кърлежът – ако е повече от 24 часа, тогава шансът да предаде инфекция е над 50%. У нас най-разпространена е лаймската болест по кърлежите, след което марсилската треска. „Това са бактериални инфекции и се лекуват са антибиотици“, каза проф. Христова. 

Добави коментар