Близо 70 000 на матура

110
Близо 70 000 на матура

Четири висши училища приемат оценките от матурите

За явяване на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 17 май заявления са подали 67 762 ученици, съобщиха от Министерството на образованието.

На 19 май са матурите по втория предмет по избор на учениците, а държавните зрелостни изпити по желание на децата ще се състоят от 20 до 29 май.

Най-предпочитаният предмет и през тази учебна година е географията и икономиката, като броят на желаещите е над 8000 по-малко, в сравнение с предишната година, или по-малко от 25 000, пише dariknews.bg.

За явяване на втори държавен зрелостен изпит са подали заявления 71 771 дванадесетокласници, а за явяване на трети - 772.

За новата учебна година 39 от висшите училища ще приемат оценките от държавен зрелостен изпит вместо изпит.

Четири висши училища приемат оценките от държавния зрелостен изпит за участие в балообразуването, а седем университета не приемат оценките поради спецификата на обучението си и имат свои изпити.

Висшето училище по застраховане пък приема резултатите и от зрелостен изпит от професионалната подготовка.

През тази учебна година на матурата по български и литература 41-ви въпрос ще се изтегли от 30 възможни теми, като зрелостниците отново ще имат възможност да създадат аргументативен текст под формата на есе или на интерпретативно съчинение върху откъс от изучавана литературна творба.

Същевременно генерирането на теста ще стане в самия изпитен ден, което прави невъзможно предварителното му "изтичане".

През тази година учебно-изпитните програми нито за държавните зрелостни изпити, нито за изпитите по български и литература и по математика за общинските и за държавните училища след завършен след седми клас не са променяни. Това означава, че за учениците няма да има нови моменти в изпитните материали.

Не се предвижда промяна във формата на външното оценяване за четвърти клас, с изключение на теста по български език, в който една от задачите ще бъде със свободен отговор, вместо с избираем.Добави коментар